Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (567)

September 13, 2011

Dana:

Stimate Domnule Doctor,

Datele mele sunt: sex-F, varsta 33 ani, 63 de kg, inaltime 155 cm
Diagnostic – HIPERTIROIDIE subclinica.

Ecografie tiroidiana- efectuata pe 16 august a.c. arata astfel:
-Tiroida normodimensionata, usor asimetrica, LD>LS, cu suprafata fin neregulata, global hipervascularizata, cu vascularizatie dispusa anterior, cu structura neomogena prin prezenta de noduli hipoecogeni < 5 mm, disemnati in ambii lobi.

Examen de laborator :
– Dozari biochimice: Ca ionic= 4,09 mg/dl (4,2 – 5,2), Ca seric = 8,7 mg/ dl (8,6 – 10,3 )

– Dozari hormonale: TSH = 0,19 uUI/mL ( 0,30 – 5), repetat TSH < 0,005 uUI/ mL (0,27 – 4,2), FT4 = 18,08 pmol/ L ( 12-22), ATPO = 41,53 UI / mL ( <16), aTGL = 14,50 UI/ mL, CALCITONINA <2pg/ mL, Trab = 2,65 IU / L ( < 1,75)

Examene paraclinice:
– Ecografie Tiroidiana:- LDT 4,11 / 2,01/2,2 cm, istm 0,38 cm, LST 4,16/ 1,74/ 2,10 cm, ecostructura ambilor lobi neomogena, prezinta multiple plaje hipoecogene imprecis delimitate, contur neregulat, diseminate la nivelul ambilor lobi tiroidieni. Circulatie crescuta bilateral. Laterocervical bilateral adenopatii cu caracter nespecific ( inflamator ).
Mentionez faptul ca in ultima vreme am avut variatii de greutate, acum iarasi m-am ingrasat cca 7kg in decurs de 3-4 luni !
Simptome: de cca 1 an jumatate – dureri cu senzatia de strangulare a gatului,amorteli de la cosul pieptului pana sub barbie, palpitatii, dureri ale muschiului cardiac( de cca 2 saptamani),tensiune oscilanta,iritabilitate,uneori stari depresive,crampe si dureri musculare,sensibilitate la frig,ciclu menstrual dereglat si in cantitate mica, stari de greata , ameteli,dureri de cap( de cca o luna).
Pe langa aceasta problema cu tiroida, am modificari de structura la ambii sani- rezultat in urma mamografiei efectuate !
Si Uter fibromatos necomplicat si chist seros pe ovarul drept, pentru care iau , in prezent, CIPROFLOXACIN – 1 LA 12 H si DICLOTARD- 1 PE ZI.
Medicul mi-a prescris THYROZOL – 1 cps pe zi, timp de 21 de zile, dupa care trebuie sa repet analizele si revin la control.
– si NUTRICALM , 3 pe zi, dar nu pot lua 3, ci doar 1 pentru ca pentru mine este un sedativ puternic si nu pot desfasura activitatile zilnice !
Unele simptome apartin hipotiroidismului, dar analizele indica hipertiroidism ! Este nevoie sa fac alte investigatii? Se poate vindeca aceasta boala ? Ce trebuie sa fac ? Va rog din suflet sa imi raspundeti..mi-e frica de ceea ce genereaza aceasta boala.. Am un copil care are nevoie de mama si imi doresc sa lupt pentru viata, pentru el ! Va multumesc mult !

Raspuns:

– analizele de laborator si ecografia tiroidiana indica prezenta bolii Basedow-Graves; aceasta boala autoimuna este cea mai comuna forma de hipertiroidie, cel putin in populatia cu varsta sub 50 de ani;

– pentru a nu relua in mod inutil toate informatiile in acest raspuns va recomand sa cititi cele 3 articole dedicate acestei afectiuni: aici, aici si aici; in orice caz va pot spune ca boala Basedow-Graves nu este atat de grava (daca e urmarita si tratata corect) incat sa va faceti griji pentru viata dvs;

– in opinia mea, hipertiroidia (relativ usoara, de altfel) nu explica, singura, toate simptomatologia dvs; deci toate manifestarile nu trebuie explicate prin prisma afectiunii tiroidiene;

– sfatul meu este sa urmati tratamentul (in special Thyrozolul) conform recomandarilor primite, aceasta fiind abordarea standard in cazurile de hipertirodie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 Comentariu »

  1. Teodora M says:

    Va multumesc tare mult, m-ati ajutat concret, cu atat mai mult cu cat mi-e destul de greu sa ma deplasez! Medicul de familie insista sa fac progesteronul si suprarenalele (desi la eco sunt normale), dar aleg sfatul dvs. de specialist.
    Sanatate deplina va doresc!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu