Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (569)

September 29, 2011

elena:

Buna ziua,
Pacienta in virsta de 37 ani, sex fenimin, 62 kg, fara antecedente de tiroida in familie.
Antecedente personale:
– apendicectomie – 2004
– nasteri normale (nu cezariana)– 2 – 1998, 2005
– boala benigna de san, mastodinii premenstruale – RMN mamar, 03.2011:
Examinare IRM nativa si cu substanta de contrast pe cale i.v. evidentiaza:
• Formatiuni hipersemnal T2, hiposemnal T1, diseminate aleatoriu la nivelul parenchimului glandular drept si sting, bine delimitate, fara priza de contrast, infracentrimetrice
• In cadranele infero-intern si supero-extern al sinului drept se evidentiaza doua formatiuni hiposemnal T2, bine delimitate, cu diametru axial maxim de 6mm, curba incarcarii in timp a formatiunilor este de tip benign
• Incarcare normala cu substanta de contrast pe cale i.v. a tesutului subcutanat, areolelor, mameloanelor, muschilor pectorali
• Absenta adenopatiilor tumorale axiale

– Uter fibromatos, depistat 2008. Ultima echografie 06.2011: uter 11/7/8,9cm, miometru neomogen fibromatos, hiperplazie marcata de endometru; nodul fibromatos ant. 6/5,5cm intens vascularizat la examinate Doppler; post. Nodul de 19/13mm. FSD liber; OS: 2,8/1,9; OD: 2,6/2,1 ecostructura tisulara. Concluzii: uter fibromatos, hiperplazie marcata de endometru.
Biopsie exocol, endocol, endometru – diagnostic histopatologic – hiperplazie de glande de endocol cu rare atipii.
Papanicolau: modificari celulare reactiv – inflamatorii.
HPV – nedetectabil.
Chlamydia trachomatis – nedetectabil.
Ureeaplasma – negativ.
Mycoplasma – negative.
Analize efectuate 06.2011 in laboratoarele din Bucuresti, la care se adauga VDRL, Ag. Hbs, Anti-HCV, HIV, chimie si biochimie a caror valori sunt normale.
– Tiroida autoimuna. Gusa polinodulara.
Investigatii 09.2010
Noduli tiroidieni depistati 09.2010 – echo tiroida – glanda tiroida cu diametre normale. Structura omogena, fara circulatie particulara a interstitiului la examen Doppler.
LD= 47x13x14 mm
LS= 47x14x10 mm
Istm se 1mm.
Lobul drept prezinta trei noduli de 4, 9, 11 mm, bine delimitati. Unul singur prezinta calcificari de contur (urmarire). Fara adenopatii laterocervicale.
TSH= 0.808 (valori normale adulti 0.27-4.2)
Anti-tiroglobulina= 42 (valori normale  115)
ATPO= 53 (valori normale < 34)
FT4= 13 (valori normale 12-22)
Investigatii 05.2011
Echo tiroida: glanda tiroida cu diametre normale. Structura omogena. Fara circulatie vasculara particulara a interstitiului tiroidian.
LD= 54x12x14. Trei noduli alaturati bine delimitati, hipoecogeni, de 5mm, 9mm, 11mm, sunt situati in ½ caudala a LD. Nodulul mijlociu evidentiaza o calcifiere aciforma atipica la nivelul conturului.
LS= 44x10x15 mm
Istm de 1mm
Ganglioni laterocervicali cu aspect normal.
TSH=1.3 (valori normale 0.27-4.2)
T4= 102.4 (valori normale 66-181)
T3= 1.3 (valori normale adulti 1.3-3.1)
ATPO= 152 (valori normale <34)
Sideremie= 34 (valori normale femei 37 – 145)
Ca ionic= 3.9 (valori normale adulti 3.82-4.82)
Ca seric= 9.2 (valori normale 8.6 – 10.2)
Investigatii 07.2011
Punctie biopsica din nodulul ce prezinta modificari – Parhon Bucuresti – epitelii foliculare marcat hiperplazice cu dispozitie compacta si trabeculara, cu frecvente vacuolizari si incluzii nucleare, anizocitoza moderata si anizocarioza moderata cu discreta si parcelar moderata hipercromie nucleara, microcalcifieri, coloid redus cantitativ:
Nodul cu risc proliferativ (aspect citologic folicular bine diferentiat – posibila degenerare de tip carcinom papilar)
Analize de singe facute la 3 zile dupa punctie (la menstra):
DHEA-S= 117.4 (valori normale 18.9 – 205)
Anti-tiroglobulina= 149 (valori normale  115)
Estradiol= 240.5 (valori normale femei: faza foliculara:46 – 607, ovulatie: 315 – 1858, faza luteala: 161 – 774)
TG= 63 (valori normale < 78)
Investigatii 09.2011
Echo tiroida – Parhon:
LDT=14.5/14.1/41mm ecostructura intens neomogena polinodulara. In 1/3 inf. Nodul izoecogen cu halou hipoecogen 11.2/9.2mm. Semnal Doppler crescut periferic moderat crescut intranodular, in 1/3 medie posterior nodul hipoecogen cu zone de ramolitie contur imprecise 10.9/10.4/9.7mm. Semnal Doppler moderat crescut periferic dezorganizat alti 2-3 noduli.
LST= 15.1/12.41mm relativ omogen; semnal Doppler normal, fara adenopatii semnificative laterocervical bilateral.
TSH= 1.04 (valori normale 0.27 – 4.2)
FT4= 15 (valori normale12 – 22)
ATPO= 88 (valori normale < 34)
Sideremia= 34 (valori normale femei 37 – 145)
Ca ionic= 4 (valori normale adulti 3.82-4.82)
Ca seric= 9.6 (valori normale 8.6 – 10.2)
In prezent: stare de gheara in jurul gitului prezenta dupa punctie, tendinta spre constipatie, durere ce iradiaza pe partea dreapta in piept, timpla canal auditiv, palpitatii rare, dureri musculare la oboseala, dureri de cap, stare de oboseala.
Intrebari:
1. Tiroida afecteaza functionalitatea aparatului genital (ma refer la menstruatii abundenta, uter fibromatos)? Dar a sanilor?
2. Cat timp pot supraveghea echografic acesti noduli tiroidieni?
3. Pot involua nodulii tiroidieni prezenti (regim de hrana si viata echilibrat, tratamente naturiste…)?
4. Punctia biopsica a nodulului tiroidian poate prolifera posibile celule maligne in exteriorul nodulului?
(caci asa s-a spus la examinarea biopsica posibil carcinom…)
5. Ce pot face eu in continuare, cu acesti noduli?
Va multumesc.

Raspuns:

  1. in cazul dvs NU a existat nicio influenta de acest fel pentru ca functia tiroidiana a fost tot timpul normala (TSH repetat in limite);
  2. avand in vedere rezultatul la punctie, care spune ca nu se poate exclude o leziune maligna (din contra chiar), interventia chirurgicala este indicata, in opinia mea;
  3. NU s-a dovedit pana acum asa ceva;
  4. nu;
  5. vedeti punctul 2; in plus, este bine sa se masoare si nivelul calcitoninei din sange inainte de a face operatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu