Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (600)

November 9, 2011

ELENA S:

Buna Ziua,numele meu este Elena ,50 ani,femeie,79 kg,1,63 cm inaltime,fara antecedente de tiroida in familie.Momentan locuim in Spania.
In urma unui control de rutina pe 4.11.2008 ,in Spania mi-au fost depistati 3 noduli pe lobul drept al glandei tiroide,precizez ca am fost la control deoarece eram mai nervoasa nu prea mai dormeam noaptea si aveam dureri in partea dreapta a ficatului.La analizelele de sange a iesit:TSH 2,01 mUI/ml(0,20-5,00);T-4 1,06 ng/ml(0,6-2,0).La ecografie :lobul drept de aproximativ 42,8*18,9*35,7 mm cu cel putin trei imagini nodulare ,doua hipoecogene de aproximativ 20,4mm si 13,2 mm;si una izoecogena de 7mm.Lobul tiroid stang de aproximativ 18,1*13,1*37,8mm.La ficat mi s-a spus ca nu am nimic.Precizez ca un mi s-a recomandad nici un tratament mi s-a spus ca sa revin peste 6 luni la control si ecografie ,ca nu pare sa fie nimic grav.Din acest moment precizez ca am inceput un tratament naturist cu produse pe baza de aloe vera si cu ceai si tinctura de sanziene.
Pe 4.08.2009 in Romania am facut o ecografie si a iesit:lob drept 28*29*43,4mm cu trei functii nodulare vascularizate de aproximativ 18,12,6 mm.Lob stang 12*11*30mm,mi s-a spus ca este normal.La ficat nimic anormal.Eu din proprie initiativa am continuat tratamentul cu produse naturiste pe baza de aloe vera si sanziene.Din pacate nu am mai avut timp si pentru a face analize la sange.
Pe 16.08.20011 in Romania am facut analize la sange :
T 3-96,0 (81-178ng/dl)
T 4-8,22 (4,5-12,5ug/dl)
TSH 1,80 (EUTIROID:0,4-4mlU/I;HIPERTIROID: 7,1 mlU/I)
A-TPO 19,15 (0-3,4 UI/ml)
CEA 1,02 (0-3,4ng/ml )
FSH 63,33(valori normale FSH :P REMENOPAUZA f.f 3,5-12,5;ov: 4,7-21,5;f.1 1,7-7,7
POSTEMENOPAUZA 25,8-134,8 )
Cu precizarea ca in luna februarie 2011 am intrat la menopauza.
La ecografie:lob drept cu 3 functii nodulare vascularizate hipoecogene de 17,12,6 mm.Lobul stang mi s-a spus ca este normal.La ficat mi s-a spus ca are putin modificata structura dar un este nimic important.Mi s-a recomandat urmatorul tratament EUTHYROX 50 mg,GABA,CEAI VERDE CAPSULE SI EVENING PRIM ROZE si repetarea analizelor de sange si ecograf la fiecare 3 luni,in Spania.A spus ca nodulii nu au crescut in ultimii trei ani dar ca trebuiesc urmariti.Precizez ca tot mai am insomnii ,nervozitate iar greutatea nu variaza.Mi s-a recomandat si puctie ,dar imi este foarte frica sa o fac ca nu cumva sa duca la ceva mai grav.Momentan locuim in Spania,iar aici dureaza si o jumatate de an pana te programeaza pentru o ecografie la tiroida.Va rog sa-mi transmiteti parerea dumneavoastra despre tratamentul cu EUTHYROX 50mg ,daca este cazul sa il iau chiar daca nodulii nu au crescut in ultimii trei ani,deoarece imi este frica ca nu cumva cu acest tratament nodulii sa creasca. Momentan iau in continuare tratamentul pe baza de aloe vera si tinctura de sanziene.Va multumesc si va felicit pentru ceea ce faceti!

Raspuns:

– faptul ca nodulii nu au crescut de la descoperirea lor in 2008 pana la ecografia din august 2011 se poate considera un argument indirect pentru benignitatea lor; in aceste conditii este rezonabila recomandarea de a-i monitoriza ecografic – la fiecare 6 luni este si sugestia mea;

– nu sunt convins ca tratamentul cu Euthyrox va avea vreun efect asupra nodulilor, eu nu-l recomand pacientilor mei aflati in situatia dvs; este, totusi, utilizat de unii endocrinologi; oricum, acest tratament nu va duce la cresterea in dimensiuni a nodulilor;

– punctia tiroidiana cu ac subtire este o manevra sigura, foarte utila in stabilirea naturii benigne/maligne a unui nodul tiroidian; nu disemineaza un eventual cancer tiroidian si cu atat mai mult nu determina aparitia unuia de novo; deci, daca la un moment dat se inregistreaza o crestere semnificativa a unui nodul (sau orice alta modificare suspecta), va recomand s-a faceti fara ezitare;

– atat timp cate TSH si FreeT4 sunt in limite normale nu exista nicio legatura intre tiroida si insomnie, nervozitate, etc;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu