Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (609)

November 23, 2011

Diana:

Buna seara.Ma numesc Diana,am 20 de ani.Nimeni din rudele de gradul I nu au boli de glanda tiroida.Am avut 2 operatii.La 5 ani am fost operata la apendicita,la 6 ani am avut o interventie hirurgicala la sinul drept,din cauza unei lovituri s-a gramadit punoi.La moment primesc un tratament pentru gastrita(medicamentele:Almagel A,Quamatel,Pilobact si Fluzac.)Cu 4 ani in urma dupa cateva simptome(dureri de cap,nervozitate,iritabilitate,lipsa de atentie si memorare,pofta de mincare foarte buna rezultatul caruia era adaugarea in greutate,dureri de inima)medicul endocrinolog mi-a depistat marirea glandei tiroidei,mi-a spus ca am insuficienta de iod in organism,dupa care mi-a prescris un tratament de iodomarina,pananghina pentru inima,pastile pentru imbunatatirea memoriei,Nonmigren pentru durerile de cap si L-Teraxin(dupa care am inceput brusc a adauga in greutate).Dupa acest tratament ma simteam mai bine,dar un an am consumat iodomarin.In iunie 2011 trebuia sa trec controlul medical pentru scoala auto in urma caruia mi-au depistat tensiune intracraniala.Pentru a fi admisa la shcoala auto limita a tensiunii intracraniala era de 7mm,iar rezultatul meu era de 6.8mm,medicul mi-a prescris magneziu in praf pentru 10 zile,rezulatul tratamentului nu s-a observat.In octombrie 2011 am hotarit sa fac o consultatie a endocrinologului,deoarece au aparut multe simptome(adaugarea in greutate timp de 3 luni cu 7kg,transpirarea,iritare,nervozitate,dificultati la inghitire,in momentele de iritare apare tremur al intregului corp,dueri de cap,inima.)Am dat analiza la hormoni,iata rezultatele:
T3-3,3(lim.1,2-2.8)
T4-188,0(lim.60-160)
TSH-1,6(lim.0,1-4,0)
ATPO-27,0(lim.0-10)
Prolactin-9,8(lim.1-27)
Rezultatele Ecografiei:
L.Drept 24x14x48mm
L.Sting 24x14x48mm
Istmul-6mm
Marita difuz.contur net.cu ecostructura neomogena.pseudonodulara-adenomatoasa(proces autoimun).
Meducul endocrinolog mi-a spus ca marirea glandei tiroide este provocata de angine dese pe care le am.Tratamentul pe care mi l-a prescris este urmatorul:mercazolil,fastumgel si vitamina c.
Vreau sa va adresez urmatoarele intrebari;
1.E suficient tratamentul prescris de medic pentru a trata tiroida?
Medicul de la eco mi-a spus ca tiroida nu se lecuieste,doar se stopeaza pe un timp oarecare pina nu apar probleme cu sanatatea de gen diferit.
2.Intr-adevar boala tiroidei se stopeaza pe un timp oarecare si dupa aparitia altor boli ea iarasi se evidentiaza?
3.Cum sa evit transmiterea bolii tiroidei la fat in momentul graviditatii?

Raspuns:

– rezultatele testelor de functie tiroidiana ridica semne de intrebare privind corectitudinea masuratorilor; aproape intotdeauna valori crescute ale T3 si T4 se asociaza cu un TSH supresat (subnormal, la limita detectiei); apoi, masurarea T4 total, si nu a fractiei libere (FreeT4), este mai putin utila, mai ales daca, de exemplu, se administreaza contraceptive orale;

– recomandarea mea este sa repetati la un laborator de incredere: TSH, FreeT4, TRAb;

– excesul de hormoni tiroidieni in asociere cu aspectul neomogen difuz al tiroidei la ecografie sugereaza Boala Basedow-Graves, dar nu este singurul diagnostic care intra in discutie;

– este greu de spus daca tratamentul este suficient fara un diagnostic exact si fara precizarea dozelor;

– recomand citirea cu atentie a articolellor dedicate aici si aici;

– daca se confirma Boala Basedow-Graves, este obligatorie intai normalizarea functiei tirodiene; apoi, se poate pune problema unei sarcini doar sub monitorizare endocrinologica stricta; boala nu “se transmite” la fat, dar hiper- sau hipotiroidia pe timpul sarcinii pot avea efecte nocive asupra acestuia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu