Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (669)

February 13, 2012

Gabriela:

Buna ziua
am 42 ani si in luna noiembrie 2009 mi-am descoperit un nodul tiroidian situat in lobul drept, care avea dimensiunea de 8 mm.
La acea data am efectuat urmatoarele analize:
– Anti TPO EIA ( 0,27 Ul/ml) cu valori echivoce intre 40-60 ul/ml;
– Free T4 (1,12ng/dl , valori normale femei intre 8,8-2,2 ng/dl;
– TSH (0,82 uLU/mL, valori normale 0,39-6,16 uLU/ml.
Intre acea data (nov 2009) si pina in prezent nu am urmat niciun tratament medicamentos.
In luna ianuarie 2012 am repetat ecografie tiroida. Reproduc rezultatul:
“Glanda tiroida cu diametre normale. Structura omogena. Fara circulatie vasculara particulara a interstitiului tiroidian. LD= 52/11/12 mm. Un nodul de 11 mm, masurat in axul lung, situat in 1/3 medie a LD, bine delimitat, fara vascularizare particulara, ce impinge vasele tiroidiene periferic (aspect de coroana vasculara). Aspectul eco este sugestiv pentru adenom tiroidian.
LS =47/11/10 mm. Istm de 1 mm.
Ganglioni laterocervicali cu aspect normal.
Concluzie: Nodul tiroidian unic in lobul drept cu aspect eco sugestiv pentru adenom.”

Am repetat TSH. Valoarea reiesita este de 0,843 nul/ml (referinta 0,27-4,2).
Investigatiile le-am demarat ca urmare a unei stari generale modificate: palpitatii, furnicaturi mina stinga, senzatie de lipsa aer, stare anxioasa, nervozitate, somnolenta.
Am avut si citeva chisturi ovariene, rezolvate prin tratament cu orgametril. In acest moment ovarele nu mai prezinta niciun chist, am un fibrom uterin de 14/13 mm.
Alte investigatii: Radiografie pulmonara (OK), consult cardiologie
(OK, un prolaps usor al valvei mitrale), s-a evidentiat o accentuata spasmofilie si mi s-a recomandat tratament de durata cu Ca+D3 si Magneziu.
Analizele de singe (efectuate in august 2011) evidentiaza un nivel cam mare al colesterolului seric total (223 mg/dl) referinta 150-250.

In urma consultului endocrinologic mi s-a recomandat tratament cu Eurothyrox 50 (1 tb/zi) cu explicatia ca tiroida e hiperactiva si prin acest tratament se vizeaza si scaderea in dimensiune a nodulului.
Ma intreb daca:
-simptomele invocate au legatura cu tiroida;
-in conditiile in care tiroida functioneaza normal, tratamentul medicamentos se impune;
-o interventie chirurgicala nu este de preferat unui tratament medicamentos;

Precizez ca nu sint cunoscute cazuri de bolnavi de tiroida in familie.

Raspuns:

– atat timp cat nivelul TSH este in limite inseamna ca tiroida functioneaza normal; deci NU exista nicio cauza tiroidiana pentru simptomatologia dvs;

– bazandu-ma strict pe datele prezentate, nu as considera util tratamentul cu Euthyrox; tiroida nu este “hiperactiva” (asta ar insemna hipertiroidie si tocmai am precizat mai sus ca functia este normala), iar eficienta unui astfel de tratament in micsorarea nodulilor tiroidieni nu este clar dovedita;

– cred ca cea  mai buna solutie la acest moment este simpla monitorizare ecografica la intervale de 4-6 luni; operatia nu se justifica pentru un nodul de 11 mm cu caracterele ecografice descrise;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu