Răspunsuri la întrebări (675)

florentina:

Buna ziua,

am fost depistata cu hipertiroidie Basedow-Graves in septembrie 2011, acest lucru intamplandu-se la 11 luni de la nastere, in cele 11 luni alaptand exclusiv (copilul mancand doar san). Nivelul initial al TSH = 0.03. Dupa 3 saptamani de tratament cu thyrozol 20 mg x 3 ori/zi am ajuns la un TSH = 0.2, Anti TPO > 320, T3 si T4 in limite normale. Au urmat 2 luni de tratament cu thyrozol de 10 mg x 3 ori/zi si la sfarsitul lui noiembrie 2011 am avut TSH = 20 ,Anti TPO > 320, T3 si T4 au iesit din limite, deci am trecut in hipotiroidie.Am continuat cu tratament cu tyrozol de 5 mg x 3 ori/zi pentru inca 2 luni si la sfarsitul lui ianuarie 2012 am constatat ca hipotiroidia s-a inrautatit, ajungand sa am TSH>20, Anti TPO = 285, T3 si T4 foarte prost.
Intrebarile mele sunt:
– credeti ca tratamentul care imi este prescris este cel corect? sa mai continui asa, tinand cont ca am ajuns intr-o hipotiroidie din ce in ce mai rea?
– doresc din tot sufletul sa fac un al doilea copil, dar dupa cum vad rezultatele analizelor, se pare ca in loc sa ma fac bine eu tind din rau in mai rau. Pot face un copil in asemenea conditii?
– exista medicamente care sa nu afecteze fatul, sarcina, sa nu treaca prin placenta?
– ce mi-ati recomanda sa fac intr-o astfel de situatie?

Cu recunostinta,
Florentina

Raspuns:

 – din datele prezentate, dozele de Thyrozol prea mari au blocat excesiv productia de hormoni tiroidieni, provocand hipotiroidie;

– o noua sarcina este posibila, dar in niciun caz inainte de normalizarea functionarii tiroidei;

– Thyrozol-ul folosit pe timpul sarcinii in doze mici, sub monitorizare endocrinologica, NU afecteaza fatul;

– asa cum am mai spus de multe ori, NU pot face recomandari medicale propriu-zise prin intermediul blogului; strict informativ, eu as opri complet tratamentul cu Thyrozol si as repeta TSH si FT4 la 6-8 saptamani; repetarea ATPO este complet inutila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.