Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (721)

April 11, 2012

Dinescu Elena:

Buna seara,

ma numesc Elena, sunt din Pitesti, am 32 de ani inaltime 1,55 cm si 48 kg, o fetita de 5 ani.
In fam. mama avea probleme cu glanda (noduli tiroidieni),eu in noiembrie 2009 in urma unui consult endocrinologic, fara a mi se face vreo analiza sau ecograf am fost diagnosticata cu Hipotiroidism primar, Gusa mica polinodulara si Mastoza chistica bilaterala predominanta la sanul sting ( nodulul a aprut in anul 2008 dupa incetarea alaptarii ) si mi s-a prescris urmatorul tratament: Euthyrox 25, Ca+ Mg +Zn, administrate 3 pe zi la menstra, vitamina E forte 1 pe zi 10 zile pe luna dupa menstra si Diclofenac gel pentru sani in caz de dureri.
Primele analize de sange le-am facut in august 2010 dupa 9 luni de tratament: TSH 0.84 mlU/l 0.4-4.0, FT4-fractiune libera 0.99 ng/dL 0.8-2.0, mi s-a recomandat acelasi tratament in afara de vitamina E care a fost scoasa. Februarie 2011 control periodic cu urmatorul tratament: Euthyrox 25,Ca+ Mg +Zn,Femicur, Diclofenac gel.
August 2011 ultimele analize de sange: Free T4 1.37 – 0.8-2.0/ng/dl,
TSH 0.85 – 0.42 – 5.45 mUl/ml, acelasi tratament in afara de Femicur.
Ultimul control efectuat ianuarie 2012, tratament Euthyrox 25,Ca+Vit. D si Diclofenac gel. In ianuarie 2012 menstra m-a tinut 10 zile iar endocrinologul m-a trimis la ginecolog, in urma controlului si a ecografului abdominal am fost diagnosticat cu anexita si mi s-a prescris urmatorul tratament: Zanocin, Flamexin, Metronidazol, Nizoral si Polygynax ovule. Tot atunci am efectuat si testul Babes-Papanicolaou – rezultat : Frotiu negativ pentru o leziune intraepiteliala sau maligna.
Dupa acest tratament in februarie menstra a durat 5 zile, iar in martie 10 zile, cu mentiunea ca in primele zile am o scurgere maronie dupa care se instaleaza menstra.
V-as ruga sa imi raspundeti la urmaotoarele intrebari:
– Menstra prelungita are vreo legatura cu glanda ?
– Nodulul de la sanul stang (aproximativ 2 mm ), nedureros are vreo legatura cu glanda ?
– Diagnosticul pentru glanda a fost pus corect avand in vedere ca primele analize de sange le-am facut dupa 9 luni de tratament ?
– Tratamentul a fost unul adecvat ?
– Ma sfatuiti la o internare la spitalul Parhon – specializat in endocrinologie, pentru investigatii amanunutite si diagnosticare relevanta ?
Va multumesc pentru atentia acordata si astept cu interes raspunsul dvs.
Cu respect Elena Dinescu

Raspuns:

– NU;

– NU;

– NU; fara confirmare de laborator nu ar trebui stabilit diagnosticul de hipotiroidie, nici macar cand suspiciunea este mare; la fel, gusa mica polinodulara ar trebui confirmata ecografic;

– 25 micrograme/zi de Euthyrox adiminstrate la un individ cu tiroida normala nu modifica de regula testele de functie tiroidiana (TSH, FT4, T3); altfel zis, faptul ca aceste analize au fost normale dupa cateva luni de adminsitrare NU inseamna in mod obligatoriu ca aveti hipotiroidie si ca e bine tratata;

– cred ca este suficienta si o evaluare corecta si completa la un (alt) endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu