Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (5)

June 19, 2009

denisa:

buna ziua,
Am 29 de ani si de 1 an de zile incerc sa raman insarcinata,asadar am facut analizele pe care mi le-a recomandat doctorul ginecolog.Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a lor,deoarece TSH-ul este mare.Ce sanse de a ramane insarcinata am, in cazul in care tiroida mea nu functioneaza normal?
Va multumesc!!
TSH 7,236µU/ml…….val normale(0,49-4,67)

FT3 3,01pg/ml…….val normale(1,45-3,48)
FT4 0,83ng/dL…….val normale(0,71-1,85)

Raspuns:

– conform analizelor pe care mi le-ati prezentat sunteti intr-un hipotiroidism subclinic; asta inseamna ca tiroida produce cantitati normale de hormoni doar cu pretul unei stimulari crescute din partea hipofizei, prin intermediul TSH; faptul ca tiroida are nevoie de stimulare suplimentara pentru a-si face treaba arata de multe ori o afectiune a glandei, care se afla intr-un stadiu incipient;

– nu cred ca acest nivel (minim) de disfunctie tiroidiana va influenteaza negativ fertilitatea, dar poate influenta negativ fatul, in cazul in care ramaneti insarcinata; este foarte important ca TSH sa fie normalizat inainte sa ramaneti insarcinata si sa fie mentinut normal pe tot parcursul sarcinii (nu doar nivelul de hormoni tiroidieni, T3 si T4), altfel existand riscul afectarii dezvoltarii intelectuale la copil;

– iata, in opinia mea, ce ar trebui facut:

  1. trebuie repetate analizele de mai sus (TSH, freeT4, freeT3) plus un nivel al ATPO (anticorpi anti-peroxidaza tiroidiana); de preferat la un laborator mare si cu referinte bune, pentru ca am vazut multe rezultate gresite pe analize hormonale venite din laboratoare de cartier;
  2. daca testele de functie tiroidiana raman la fel si nivelul ATPO este crescut diagnosticul va fi de tiroidita Hashimoto in faza de hipotiroidism subclinic (aceasta varianta este cea mai probabila); in acest caz trebuie inceput tratament cu hormoni tiroidieni pentru normalizarea TSH, tratament care va fi cotinuat si pe perioada sarcinii, probabil in doza crescuta; se va monitoriza TSH periodic pe parcursul sarcinii;
  3. daca valorile TSH, freeT3 si freeT4 ies toate normale si ATPO in limite, diagnosticul este eroare de laborator si nu trebuie sa va mai faceti griji;
  4. daca testele de functie raman la fel (TSH usor crescut, freeT3 si freeT4 normale) si ATPO este normal, ramane acelasi obiectiv de a normaliza TSH si de a-l mentine normal pe parcursul sarcinii, diagnosticul exact al afectiunii tiroidiene urmand a fi stabilit prin alte investigatii (de ex. ecografie);
  5. daca in afara de valoarea crescuta a TSH apare si o scadere a nivelului hormonilor (freeT4 in special) inseamna ca se instaleaza hipotiroidismul clinic si trebie tratat ca la punctul 2, cu acelasi obiectiv de a normaliza TSH;
  6. alte combinatii de rezultate pentru aceste investigatii sunt improbabile;
  7. in orice caz (cu posibila exceptie a punctului 3), cu aceste investigatii repetate va recomand ferm sa faceti un consult endocrinologic, mai ales daca va fi necesara monitorizarea functiei tiroidei pe parcursul unei sarcini; informatiile de mai sus incearca sa va lamureasca pe dumneavoastra ce se intampla, nu inlocuiesc consultul;

Dr. Claudiu Ţupea

    2 Comentarii »

    1. vasilache daniela says:

      Ma numesc daniela,braileanca de origine,sunt casatorita de 3 ani,iubesc foarte mult copii si imi doresc sa devin mama desi cred ca acest lucru nu e posibil.
      De la varsta de 17 ani sufer de hipertoroidie,primii 2 ani am urmat un tratament cu tirozol,tardiferon,naposim+B-uri,eurovita+calciu cu magneziu,dar fara nici un rezultat,ba din contra ma simteam foarte rau,lesinam foarte des,aveam stari de slabiciune,palpitatii,tremur al extremitatilor,dureri de cap si nod in gat asa ca m-am hotarat sa renunt si acum ma simt mult mai bine desi nu am decat 36-37 KG si adevarate complexe din cauza aceasta.
      Intrebarea mea ar fi,daca in conditiile astea voi fi vreodata mama,tinand cont ca am renuntat de ceva timp la anticonceptionale si acest lucru nu s-a intamplat,stiu ca hipertiroidia provoaca si scaderea fertilitatii,as vrea sa stiu ce e de facut.
      ASTEPT RASPUNS!

    2. nadia says:

      am 32 de ani ,si sunt insarcinata in luna a 4 am descoperit ca am probleme cu glanda de curand in timp ce eram insarcinata m-i s-a spus sa i-au propycil , as vrea sa stiu daca nu dauneaza copilului si ce riscuri sunt .

    RSS feed for comments on this post.

    Lăsaţi un comentariu