Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (781)

July 28, 2012

Cosau Claudia:

Buna ziua! Numele meu este Cosau Claudia.Am 44 de ani si doi copii.In urma efectuarii unor analize am fost diagnosticata cu tiroidita cronica.Rezultatul analizelor din 12.03.2012 arata asa:Colesterol total:150(150-220), Glicemie:100,4(74-106), FT4:36,14(12,10-22,10),FT3:5,32(3,10-6,80),TSH:1,26(0,27-4,20). In 09.04.2012 am avut asa:ATPO:39,16(0,01-34), FT4:34,72(12,10-22,10),VSH:6(8-15), iar in data de 16.07.2012:FT4:25,33(12,10-22,10,TSH:0,05(0,27-4,20).La ecograf:LD:41,6/22,3/21,3 mm.LS:31/17/17 mm. Contur anterior usor boselat, ecostructura izo si hipoecogena, inomogena, fara formatiuni nodulare. Mi s-a prescris Thyrozol de 5 mg de 3 ori cate una /zi timp de 10 zile dupa care cate doua/zi pana la implinirea unei luni.Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. in legatura cu aceste rezultate. De doua ori la rand m-a intrebat d-na doctor daca am slabit, i-am raspuns ca nu, din contra, ma ingras.Mi-a raspuns ca la boala pe care o am ar fi trebuit sa slabesc dar probabil ca ma incadrez la cei 10% care nu se ingrasa.

Ma scuzati, am vrut sa scriu ca ma incadrez la cei 10% care nu slabesc. Am uitat sa specific simptomele pentru care m-am prezentat la consult:Oboseala, crestere in greutate,(am 1,60 si 74 kg in prezent, anterior ultimei nasteri(2004) am avut 57 kg),cearcane, senzatie de nod in gat, inec cu aer si saliva.

Raspuns:

– rezultatele analizelor din luna martie arata o combinatie neobisnuita, cu FreeT4 crescut in prezenta unui nivel normal al TSH; in marea majoritate a cazurilor de hipertiroidie, nivelul TSH se supreseaza inainte ca FreeT4 sa depaseasca limita superioara a normalului; TSH normal cu FreeT4 crescut insemana cel mai adesea eroare de laborator, sau, mult mai rar, afectiuni de tipul hipertiroidismului secundar sau tulburari genetice care afecteaza receptorii hormonilor tiroidieni;

– valorile din luna iulie sunt, din acest punct de vedere, mult mai caracteristice pentru o forma tipica de hipertiroidie; este neclar din postarea dvs cand exact ati inceput tratamentul cu Thyrozol si daca vreunul din aceste seturi de analize a fost facut sub tratament;

– bazandu-ma pe datele furnizate, cred ca exista 2 afectiuni mai probabile in cazul dvs:

  1. boala Basedow-Graves – una dintre cele mai obisnuite cauze de hipertiroidie; in acest caz tratamentul cu Thyrozol este adecvat;
  2. o forma hiperactiva de tiroidita autoimuna, cu distructie tiroidiana si eliberare de hormoni preformati in sange; in aceste conditii analizele vor arata tabloul tipic de hipertiroidism (TSH supresat, FreeT4 crescut) pana cand acesti hormoni se vor metabiliza; ulterior se instaleaza hipotiroidia; in acest caz, se prefera urmarirea fara tratament sau un tratament usor simptomatic;

– cea mai indicata analiza pentru stabilirea unui diagnostic cert ar fi scintigrafia tiroidiana; aceasta se poate face doar in spital, intr-o unitate de medicina nucleara; daca acest lucru nu este posibil, ramane monitorizarea periodica, cu stabilirea diagnsoticului in functie de evolutia testelor de laborator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu