Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (787)

August 6, 2012

Maicoci Amelia:

Buna ziua, ma numesc Amelia Maicoci si am 29 de ani, sex feminin, 1, 58 inaltime si o greutate de 53 kg. In 21 mai am descoperit intamplator, la o ecografie, ca am un nodul tiroidian,vol. 5,7 cm cubi, structura usor inomogena, predominant solid, cu margini neregulate, cu microcalcificari, vascularizatie peri si partial intranodulara de 12,9/16,3/10,1mm, vl. 1,1 cm cubi. Mi s-a recomandat analize medicale hormonale si rezultatele au fost: T4 1,08 ng/dl, Val de referinta (0,7-1,56 ng/dl);Prolactina 26,03 ng/ml (5-35 ng/ml), TSH 1,330 uUl/ml (0,25-5 uUl)Estradiol 230,31 pg/ml Faza luteala (43-214), Progesteron 13, 65 ng/ml Faza luteala (4-25); anti- TPO 9,30 Ul/ml valori de referinta <31,5 UI/ml Negativ, LH 2,86 mUl/ml val. biologice de referinta Faza foliculara: (0,5-8,5 mUl/ml), FSH 5,28 mUl/ml faza foliculara:2,9-12 mUl/l. Mi s-a spus de asemenea sa fac si-o punctie si rezultatul buletinului citologic este: Gusa nodulara LTS, Ex. citologic: coloid abudent, foliculi nomali citologic, macrofage.In urma acestor rezultate mi s-a prescris trat. cu Eutirox 100 mg,1/2 capsula pe zi dimineata cu 1/2 de ora inainte de masa si control pesate 6 luni. Mamei mele acum 6 luni i s-a scos glanda tiroida cu totul si ea avand un macronodul si alti noduli mai mici. Sunt ingrijorata, pentru ca n-as vrea sa ajung la operatie si totodata as vrea sa am un copil dar nu stiu ce efecte ar putea avea tratamentul asupra copilului. Pe deasupra mai am si-o tumora benigna de 8 ani (care a crescut nesemnificativ de-a lungul anilor), la sanul drept de 1, 7 cm, la care am facut acum o luna biopsie si rezultatul a fost bun,insa mi-e teama ca in timpul sarcinii s-ar putea transforma. Va rog frumos sa-mi dati un sfat, un raspuns. Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– odata stabilit in urma punctiei ca nodulul nu este malign, acesta poate fi urmarit ecografic periodic; repetarea punctiei sau operatia se vor recomanda doar daca se inregistreaza modificari ecografice concludente;

– la teste de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) si ATPO in limite normale nu vad utilitatea tratamentului cu Euthyrox;

– un nodul tiroidian (in mod real) benign NU devine ulterior malign; privind nodulul mamar, medicul ginecolog ar trebui sa va explice daca este vreun risc de viitor si ce trebuie facut exact;

– cu un nodul tiroidian confirmat benign la punctie si cu functie tiroidiana normala nu vad, din acest punct de vedere, niciun impediment pentru o eventuala sarcina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu