Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (792)

August 19, 2012

Andra:

Buna seara,

Va scriu deoarece ma aflu intr-o situatie in care nu am cum sa merg la un doctor.
Este vorba de sotul meu, care este plecat in voiaj si nu are posibilitatea sa-si repete analizele.
Pe 18 ianuarie 2012 si-a facut analizele la tiroida si i-a iesit tsh-ul 4,52, FT3 3,3, atpo > 600, t3 0,8, t4 36, ft4 18,2.
Am fost la un medic endocrinolog din oras si i-a prescris eutirox 25 micrograme timp de 2 sapt dupa care sa mareasca la 50 doza. Urma tot asa sa plece in cateva zile in voiaj.
La o sapt, pe 24 ianuarie si-a repetat tsh-ul si i-a iesit 7,9. Nu inteleg cum i-a crescut intr-o sapt aproape tsh-ul mai ales ca era si pe eutirox de 25.
Medicul i-a zis sa ia in continuare medicatia, a plecat in voiaj, iar cand a revenit in luna mai si-a repetat analizele.
Tsh-ul ii iesise in mai 0,921 sub limita normalului ( valoarea de referinta este intre 0,27 si 4,2). Mereu am facut analizele la acelasi laborator.
Lua tot 50 eutirox, iar in 2 sapt, deci la inceputul lunii iunie am mers la un medic din Bucuresti.
Si-a facut si acolo analizele, tsh-ul i-a iesit 3, T3 60, T4 4,2 si ATPO 442.
Doamna doctor a considerat ca trebuie sa puna in repaus tiroida si i-a zis sa creasca doza la 75 timp de 2 sapt dupa care sa ia si sa ramana pe 100.
A facut acest lucru, peste 2 luni jumate si-a repetat analizele, iar tsh-ul i-a iesit la un alt laborator din orasul nostru 0,19 (val ref 0,25 – 5). Am ncercat sa mergem la un doctor, insa era plecat din localitate, asa incat am decis singuri sa scada doza la 75.
Am repetat la o saptamana tsh-ul si t3 la un alt laborator, unde le facusem pe cele din ianuarie si tsh-ul era 0,165 (val ref 0,27 – 4,2). T3 iesise 1 (val ref 1,3-3,1)
Am vb cu medicul la care fusesem in Bucresti i-am zis ca sotul urmeaza sa plece si ne-a zis sa ia timp de 3 zile 50 eutirox si urmatoarele 4 zile 75 timp de 2 luni, dupa care sa ramana pe 75. Pt t3 scazut i-a prescirs triovit 3 luni.
A plecat in voiaj, insa stau cu grija pt ca nu inteleg un lucru:
de ce in ianuarie au iesit 2 valori ale tsh-ul diferite, a inceput tratamentul, in mai era tsh-ul sub limita, iar la bucuresti in 2 sapt ii iesise tsh-ul 3, iar acum iar e sub limita?
Cum se poate asa ceva?
Sunt ingrijorata pt ca nu stiu daca e buna doza pe care o ia si nici n-are nicio posibilitate sa-si faca acolo in voiaj analizele.
Mi-e teama sa nu fie supradozat acum, si nu stiu in ce laborator sa am incredere, mi se pare foarte ciudat ca aici sa ii iasa dupa 4 luni in care a luat 50 eutirox tsh-ul sub limita, iar la 2 sapt cand ajungem la buc sa-i iasa valoarea in limita normalului….
Ce putem face in aceasta situatie si cum e bine sa procedeze cu doza?
Sper din suflet sa-mi raspundeti.
Va multumesc

Raspuns:

– conform datelor prezentate, diagnosticul este de tiroidita autoimuna, una dintre cele mai comune afectiuni tiroidiene si principala cauza de hipotiroidie;

– monitorizarea tratamentului de substitutie cu Euthyrox se face de regula la 6 saptamani de la initiere sau de la schimbarea dozei; este O EROARE repetarea analizelor la 1 saptamana de la inceperea sau modificarea tratamentului, iar rezultatele acestor teste NU au semnificatie;

– nivelul TSH din luna mai (0.921 μUI/ml) este normal, conform cu limitele precizate de dvs (0.27-4.2);

– probabil ca doza de 75 micrograme Euthyrox se va dovedi adecvata si ar trebui luata ca atare; nu cred ca va fi vreo problema daca sotul dvs isi va repeta anaizele la intoarecerea in tara;

– in alta ordine de idei, este surprinzator pentru mine cum o afectiune tiroidiana usor de diagnosticat, tratat si urmarit poate fi complicata prin evaluari de laborator inutile si modificari nenecesare ale tratamentului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu