Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (795)

August 24, 2012

Gabriela Varzaru:

Buna ziua!
In luna iulie 2012 am facut un control oftalmologic din cauza unui disconfort la ochiul drept. Medicul specialist mi a spus ca ochiul nu are probleme, sa fac un consult endocrinologic. Trebuie sa precizez ca inca din 2010 fac periodic controale endocrinologice si intotdeauna TSH ul si FT4 mi au iesit in limite normale. (am 34 ani, nu am rude de gradul I cu boli de tiroida)
Analizele au iesit acestea: TRab <0.3 (limita de decizie clinica 1.75UI/L, Anti-TPO 484UL/mL (<34) si TSH 3.42 (0.27-4.2)
Am facut si ecografie: tiroida dimensiuni usor crescuta, neomogena cu multiple formatiuni imprecis delimitate; aspect boala tiroidiana autoimuna; stanga RtThyrD1:14.9mm, RtThyrD2:18.7mm, RtThyrDJ:42mm, RtThyrVol:6.2cmJ; dreapta RtThyrD1:16.2mm, RtThyrD2:17.6mm, RtThyrDJ:40.6mm, RtThyrVol:6.7cmJ.
Nu mi s a prescris niciun tratament, mi s a recomandat reevaluarea peste 6 luni.
As dori sa va intreb daca trebuie sa fac investigatii suplimentare (am impresia ca sunt prea umflata la baza gatului)
Va multumesc foarte mult!

Raspuns:

boala Basedow-Graves este singura afectiune tiroidiana care asociaza o afectare oculara specifica; un nivel normal al TRAb exclude cu probabilitate de peste 95 % aceasta afectiune, iar prezenta unui TSH nesupresat creste acest procent la peste 99%;

– pe baza datelor prezentate de dvs, diagnosticul mult mai probabil este o tiroidita autoimuna in faza incipienta, NU boala Basedow-Graves;

– din rezultatul ecografiei rezulta ca volumul tirodian este in jurul limitei superioare a normalului, deci marirea de volum a gatului nu este cauzata de tiroida;

– este corecta recomandarea de reevaluare la 6 luni, nu sunt necesare alte investigatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Gabriela Varzaru says:

    Va multumesc!

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu