Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (807)

September 16, 2012

monica nartea:

Buna ziua,

Am 32 de ani, si in urma investigarii infertilitatii am descoperit un TSH de 4,3 ( interval normal pana la 4,9 ).

Am consultat un endocrinolog, care la ecograf a identificat un nodul pe lobul stang al tiroidei, cu microcalcifieri, care spunea dna doctor ca ocupa 90% din lob si ca am sanse 50% sa fie malign. M-a chemat la alta clinica pentru un ecograf mai performant, si mi-a dat analize de sange.
A doua zi am plecat intr-un alt centru universitar medical ( Clujm eu sunt din Sibiu), unde am facut ecografie Doppler cu urmatoarele concluzii:
“Glanda tiroida cu contur regulat
Lob drept cu volum 4,6 cm cubi, ce prezinta un nodul ecogen, inomogen, cu zone transsonice, de 10 mm diametru, vascularizat atat periferic cat si central
Lob stang cu volum de 4,7 cm cubi, cu nodul ecogen, cu structura inomogena cu microcalcificari, de 15/10 mm, difuz vasularizat.
Fara adenopatii laterocervicale”

Analizele de sange arata in felul urmator :
Anti-tiroglobulina <10 Ul/ml, val ref <115
Anti-TPO 11 Ul/ml, val ref <34
FT4 16 pmol/L, val ref 12-22
FT3 4,9 pmol/L, val ref 3,9-6,7
TSH 2,87 μUI/mL, val ref 0,27-4,2
Calcitonina nu este gata inca.
Intrebarile sunt:
– Data fiind descrierea celor doi noduli, cat de urgent este operatia? Cat de mult pot creste in, sa zicem, trei luni? Este prima investigatie ecografica de tiroida de pana acum
– Are sens sa mai fac punctie?
– Din punctual dvstra de vedere nodulii au caracter benign sau nu?
– O viitoare sarcina dupa tireidectomie totala punea copilul in primejdie (statistic vorbind are sanse sa fie mai putin dezvoltat intelectual) ?

Mai adaug informatii:
1,78 cm inaltime, 73 kg, cicluri regulate la fix 28 de zile, ovulatia fix in a 13-a zi ( urmarita ecografic si cu teste de ovulatie ), am cate un fibroadenom la fiecare san ce nu ridica suspiciuni, un fibrom uterin de 1 cm la fel fara suspiciuni ( descoperite in aceasta vara, fibromul uterin a aparut incepand din martie 2012 cand a fostultimul ecograf ginecologic ).
V-as mai ruga sa imi spuneti ce sanse am sa raman insarcinata daca nu se elimina nodulii tiroidieni prin operatie ( daca sunt benigni evident ).
Multumesc,
Monica Nartea

Raspuns:

– daca cei 2 noduli tiroidieni au elemente de suspiciune ecografica pentru o forma de cancer tiroidian, urmatorul pas ar trebui sa fie PUNCTIA CU AC SUBTIRE; doar daca nivelul calcitoninei este semnificativ crescut se poate stabili deja un diagnostic de carcinom medular si operatia este indicata direct;

– am afirmat de multe ori pe acest site: MAREA MAJORITATE a nodulilor tiroidieni sunt benigni; daca mergeti direct la operatie, exista o buna posibilitate sa se dovedeasca ca tiroida a fost scoasa pentru niste noduli benigni cu care, la 1.5, respectiv 1 centimetru diametru, puteati trai fara probleme;

– microcalcificarile si vascularizatia intranodulara sunt elemente de suspiciune ecografica; totusi, aceste elemente trebuie apreciate intotdeauna in context; fara a vedea eu insumi acei noduli este foarte dificil sa fac o apreciere pertinenta; probabil ca punctia ar merita totusi facuta;

– prezenta celor 2 noduli tiroidieni NU scade sansele de a ramen insarcinata , tiroida functionand normal;

– dupa tiroidectomie trebuie urmat tratament de substitutie cu levotiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin); daca dozele sunt adecvate si functia tiroiana este corect monitorizata, nu vor fi probleme pentru fat; doar tratamentul suboptimal poate avea ca efect deficitul intelectual;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu