Răspunsuri la întrebări (814)

Luminita:

Buna ziua,

– in data de 19/04/2012 am facut un set analize:
TSH: 5.47 la valoarea normala data de spital 0.30-4.00
T4: 1.1 la val.norm. data de sp. de 0.8-2.0
T3: 3.10 la val. norm data de sp. de 2.10-4.00
TYROGLOBULINE 1.4(6) la val. norm. data de sp. de 0.0- 25.0
ANTI TYROGLOBULINE 30 la val.norm data de sp. de maxim 60

– in data de 25/06/2012 am repetat setul de analize (fiind insarcinata
in aprox. 10 saptamani)

TSH: 3.32
T4: 1.2
ANTI-THYRO- PEROXIDASE: 139 la val.norm data de sp. de maxim 60

Avand aceste rezultate ale analizelor doamna doctor ginecolog mi-a prescis in data de 3/07/2012 L-THYROXINE CHRISTIAENS DE 25 mg. Am urmat tratamentul aprox o luna( fiind in vacanta nu l-am luat la ore exacte si nici in fiecare zi).
Revenind din vacanta dna dr. ginecolog m-a intrebat daca am urmat tratamentul i-am zis da, iar dansa a spus repetam analizele de sange si daca e necesar marim doza. Precizez ca incepuse sa mi se uste pielea f tare pe maini si eram f activa.

– in data de 28/08/2012 am repetat setul de analize

TSH: 2.01
T3: 2.40
T4: 1.0
Dna dr. ginecolog nu m-a sunat sa maresc doza. Eu in schimb am renuntat sa mai iau aceste medicamente cintind anumite articole privind aceste medicamente (pot avea efect invers daca sunt luate la ore inexacte si nu sunt luate pe stomacul gol cum facusem eu).
Intrebare: ce efecte ar putea avea asupra fatului si asupra mea faptul ca am luat apoi am incetat sa mai iau aceste medicamente.
Precizez ca e prima data cand iau medicamente pt tiroida, celelalte analize de sange fiind aprox. toate la valori normale. Eu am 30 de ani ,iar toate analizele sunt facute in strainatate, dna dr. nu e romanca.

Multumesc anticipat,
Luminita

Raspuns:

– rezultatele prezentate sugereaza o forma de tiroidita autoimuna; de multe ori bolile autoimune au tendinta sa se amelioreze spontan pe parcursul sarcinii; alaturi de tratamentul urmat (chiar si doar o luna), aceasta poate explica normalizarea analizelor dvsl

– pe baza testelor prezentate, si in absenta unor contraindicatii, eu as recomanda o doza de L-Thyroxin de 50 micrograme zilnic; medicamentul ar trebui administrat in priza unica, dimneata, pe stomacul gol, fara a manca nimic 30 de minute dupa aceea;

– deficitul hormonilor tiroidieni pe parcursul sarcinii poate duce la deficit intelectual ireversibil la copil; in cazul dvs, avand in vedere ca a fost vorba cel mult de un deficit minim, este putin probabil sa fie apara niste efecte semnificative; este totusi mai prudent ca macar de acum inainte sa luati o doza suficienta de levotiroxina, cu monitorizare a TSH si FreeT4 la fiecare 4 saptamani;

– pe larg despre hipotiroidie si sarcina, aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.