Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (828)

October 14, 2012

Elena:

Stimate domnule doctor,
Ma numesc Elena, 54 de ani, sunt din Iasi si ati avut amabilitatea sa imi raspundeti la numarul 398 din februarie 2011 pentru care va multumesc inca o data. Voi face un copy-paste la finalul intrebarii mele cuprinzand istoricul bolii tiroidiene de care sufar.
Fac tratament cu Novothyral, 100 mg, de aproximativ 2 ani. Pana in iunie a.c. am reusit, cu aceasta doza, sa mentin TSH-ul la valori relativ scazute. Nu imi explic ce s-a intamplat ca in data de 29 septembrie a.c., facand analizele la 3 luni am constatat, cu surprindere, ca TSH-ul are o valoare mare. M-am gandit ca, poate, este o eroare de laborator si l-am repetat in data de 11 octombrie a.c.. Valoarea rezultata fiind mai mare cea anterioara, in conditiile in care am crescut usor doza de Novothyral.
Va prezint evolutia TSH si FT4 din septembrie 2011 pana in 11 octombrie 2012:
Septembrie 2011: -FT4: 0.91, referinta 0.89-1.76;
-TSH: 0.06, referinta 0.04-4;
Decembrie 2011: -FT4: 15.31, referinta 12-22;
-TSH: 0.052, referinta 0.27-4.2;
Martie 2012: -FT4: 1.05 ,referinta 0.93-1.71;
-TSH: 0.130 ,referinta 0.4-4;
Iunie 2012: -FT4: 4.79 ,referinta 12-22;
– TSH: 38.66 ,referinta 0.27-4.2;
Septembrie 2012: -FT4: 15.33 ,referinta 12-22;
-TSH: 0.186 ,referinta 0.27-4.2;
Octombrie 2012:-TSH: 0.249 ,referinta 0.27-4.2

Analizele sunt facute la Synevo, cu exceptia celor din septembrie 2011 si din martie 2012, care au fost facute la MedicalTest.
In momentul in care dna dr. Endocrinolog a vazut ca a crescut TSH-ul- sept. 2012, mi-a recomandat marirea dozei de Novothyral. Dupa cum se observa, in luna octombrie, la diferenta de 2 saptamani, valoarea TSH-ului a iesit mai mare. Tot in luna octombrie am facut 25 OH vitaminaD (dozare), la Synevo. Astept rezultatul.
Nu-mi explic ce s-a intamplat, de ce Novothyralul nu mai are acelasi efect asupra organismului meu. Fac precizarea ca anul acesta, incepand cu luna martie am ciclul din 3 in 3 luni, cu toate manifestarile menopauzei. Dna dr. endocrinolog mi-a recoamndat dozarea vitD, deoarece in ultimele luni mi se exfloiau unghiile(pentru a nu ramane fara, trebuia sa le lacuiesc mereu). In luna iunie mi-a iesit calciul total si calciul ionic usor sub limita inferioara, iar dna dr a spus ca tratam intai problema tiroidiana.
Mi-am facut o programare pentru o ecografie mamara, pentru data de 20 oct. Ultimul control l-am facut in febriarie 2011, o mamografie, unde nu a iesit nimic grav. Precizez ca multi ani am tinut sub control o mastoza fibrochistica. In ultima luna de zile m-a durut pieptul si am folosit Progestogel. Nu stiu daca la varsta mea trebuia sa folosesc acest unguent, altadata am folosit Mameldin, dar nu a fost prea eficient.
In raspunsul anterior mi-ati spus ca trebuie sa mentin nivelul TSH-ului la 0,1. In momentul in care a crescut am inceput sa-mi fac probleme. La ecografiile repetate pe care le-am facut, dna dr a constatat ca totul este bine.
Fac precizarea ca analizele din iulie 2012 le-am facut dupa o intrerupere de 2 saptamani a Novothyralului. M-am bucurat foarte mult la acea data pentru ca valoarea tiroglobulinei scazuse la 16,9, comparativ cu valoarea din iunie 2011, care a fost de 18,5(valori de referinta normale <78 ng/ mL, pentru pacientii atiroidieni <0.1 ng/ mL).
Va rog sa va exprimati parerea in lagtura cu evolutia cazului meu. Ce credeti ca se intampla in organismul meu? Ce ar trebui sa fac pentru a-mi da seama de situatia reala?
Credeti ca menopauza ar putea modifica atat de mult valoarea TSH-ului? Doamna doctor endocrinolog mi-a recomandat sa repet TSH-ul in jurul datei de 10 noiembrie a.c.. In cazul in care valoarea acestuia nu scade se pune problema iodului radioactiv?
Imi cer scuze pentru scrisoarea atat de ampla, dar am vrut sa va prezint toate amanuntele.
In speranta ca veti gasi timp sa imi raspundeti, va multumesc,
Elena

Copy-paste-ul il atasez aici:

Raspuns:

– un nivel supresat al TSH inseamna prezenta unei forme (usoare) de hipertiroidie; in contextul menopauzei iminente si a inaintarii in varsta, aceasta creste riscul de osteoporoza si complicatii cardiace;

– la 3 ani de la operatie si in conditiile in care oricum va incadrati in grupa de risc minim, mentinerea acestui TSH supresat, prin prisma riscurilor de mai sus si a beneficiului nesemnificativ, nu se mai justifica; la acest moment, nivelul optim ar trebui sa fie in jumatatea inferioara a normalului; altfel zis, tratamentul de substitutie ar trebui redus, nu crescut;

– tratamentul cu iod radioactiv intra in discutie doar daca se confirma o recidiva a cancerului, ceea ce este foarte improbail in cazul dvs;

– masurarea tiroglobulinei, cu sau fara oprirea tratamentului, este in mare parte inutila;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu