Răspunsuri la întrebări (832)

Elena Dumitrescu:

Buna ziua,

Ma numesc Elena, am 33 de ani si va rog sa imi clarificati urmatoarele, in masura in care este posibil.
Boala Basedow-Graves, TSH=0,0007, FT3=18,58 si FT4=3,3 pot provoca pierderea unei sarcini de 19 saptamani(membranele s-au rupt prematur) ?
Mentionez ca la momentul pierderii sarcinii boala nu era diagnosticata, deci nici tratata.

In prezent sunt din nou insarcinata, in 13 saptamani, iar la momentul cand am ramas insarcinata analizele erau urmatoarele: FT3 si FT4 in limite normale, iar TSH ul era 4,42.
In prezent sunt sub supraveghere endocrinologica lunara, iau 25 Eutirox, TSH fiind de 0,83, iar din punt de vedere ecografic sarcina evolueaza normal.
Exista posibilitatea ca glanda tiroida sa sufere vreo dezechilibrare majora in perioada urmatoare de sarcina si sa creasca riscul unui avort spontan, avand in vedere cele mai sus mentionate ?

Cu multumiri anticipate pentru raspuns,
Elena

Raspuns:

– da, hipertiroidia netratata poate duce la pierderea unei sarcini;

– daca boala este monitorizata lunar si se intervine prompt cu tratament medicamentos in cazul in care functia tiroidei nu se mentine normala, este foarte improbabil sa se repete un astfel de eveniment; oricum, incepand cu trimestrul 2 si mai ales in a doua jumatate a sarcinii bolile autoimune (cum este si boala Basedow-Graves) au tendinta sa se atenueze spontan, deci riscurile scad pe masura ce sarcina avanseaza;

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.