Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (851)

November 10, 2012

maria:

Buna seara.Sunt Maria din Suceava si am 48 ani.Doresc sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.Din luna iunie am inceput sa am dereglari de ciclu adica,o luna vine doua nu, nimic neobisnuit la virsta asta, numai ca, din octombrie au inceput problemele de sanatate. Tahicardie,bufeuri,sufocare,oboseala,nervozitate. Am inceput investigatiile si am fost diagnosticata cu GUSA NODULARA TIROIDIANA,TETANIE CR.,TULBURARI CLIMAX. La analize nu asa grav, zic eu! TSH=0,64…..(0,27-4,2); T4=0,99…..(0,93-1,7); TPO=5…..(0-34); CALCIU IONIC= 3,9; CA TOTAL= 9,5; VSH= 50.Am primit tratament pentru tetanie cu ca lactic si alpha d3,antiinflamator inj.10 zile, si ceva naturist pentru preclimax. Ce ma ingrijoreaza pe mine este ca la eco tiroidian mi-a gasit acel nodul care nu este foarte mare 5,5/4,03 mm dar este cu o structura neomogena,vascularizatie accentuata pe LTD si pe cel LTS 3,9/2,3 mm fara semne specifice. Recomandarea med. a fost sa fac punctie si eu nu stiu ce sa fac? Chiar este necesar ? nu se poate tine o perioada sub observatie ? Mai grav este ca la noi nu sunt specialisti si nici nimeni nu face punctie. Am fost trimisa la Iasi la spitalul SF. Spiridon.Ce ma sfatuiti?
Va multumesc anticipat,Maria.

Raspuns:

– in general nu se recomanda punctie la noduli atat de mici; de altfel si tehnic este mai dificil de facut la aceste dimensiuni;

– probabil ca o solutie mai buna este sa-l urmariti ecografic periodic, initial la 3 luni; in plus, este indicat sa se masoare si nivelul calcitoninei (analiza de sange) pentru a exclude o forma mai agresiva de cancer tiroidian;

– doar daca nodulul creste semnificativ (de exemplu isi dubleaza dimensiunile) sau calcitonina este in valoare crescuta se pune problema de investigatii suplimentare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu