Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (861)

November 25, 2012

nicoleta c.:

Buna ziua!
Ma numesc Nicoleta, am 34 de ani, nu stiu sa existe rude cu afectiuni la tiroida.
Problemele au inceput in 2009, cand dupa o sarcina pierduta, am inceput sa devin foarte agitata, nervoasa, sa am insomnii, si mai ales diaree, avand si un colon iritabil dupa cum spun gastroenterologii. am fost la numerosi si cunoscuti gastroenterologi, din punctul lor de vedere sunt ok,(am efectuat colonoscopii si endoscopii cu prelevare de biopsie si au rezultat foarte bun) doar ultimul mi-a spus ca o hipertiroidie si un colon iritabil dau ceea ce am eu.
in 2010 dupa control amanuntit mi-a fost prescris thyrozol 2,5 mg/zi, si TSH-ul s-a reglat la 1,0-1,2 dar starile mele nu s-au ameliorat.
anul acesta trebuia sa renunt la thurozol, numai ca am suferit o interventie chirurgicala :tumoare retroperitoneala, rezultatul biopsiei este favorabil, nimic canceros.dupa aceasta iunterventie medicul endocrinolog mi-a recomandat scoaterea tiroidei asta daca doresc un copil normal si sanatos.
dupa aceasta interventie am inceput sa am si palpitatii, atunci mi-a fost marita doza la 7,5 mg, si scaunele au devenit mai ok.
cum a inceput perioada rece, deja scaunele mele erau mult mai bune, si am inceput treptat sa mananc legume, fructe, lactate, ceea ce de ani de zile nu le puteam tolera.
la recomandarea endocrinologului am mers la parhon, acolo m-a luat alt medic in evidente, am mers acolo cu un TSH – 2,2 din (0,68- 4.5), am fost scoasa de pe thyrozol, starile mele au reinceput sa apara, diaree, insomnii si palpitatii.
dupa 2 sapt analizele mele au fost TSH – 1,42, si T3 -213,5 nu am avut interval de referinta, dar mi-a spus ca t3 este crescut.
Mi-a reintodus thyrozolul si mi s-a spus ca nu este nevoie de operatie, si ca pot ramane linistita insarcinata.
Sunt putin derutata, mai ales ca in cele 2 sapt jumatate fara tratament am fost terminata fizic.
1. chiar pot ramane insarcinata cu tratament cu thyrozol?
2. scaderea TSH-ului este normala?
3. exista posibilitatea ca eu sa ma simt normal la un TSH mai crescut cum a fost cel de 2,2?
4.ce imi recomandati sa fac in continuoare?
Va multumesc anticipat

Raspuns:

  1. da, cu conditia ca boala sa fie strict monitorizata de endocrinolog; in majoritatea cazurilor doza scade pe parcursul sarcinii, de multe ori putandu-se chiar opri complet tratamentul cu Thyrozol;
  2. nivelul TSH este tot in limite normale, iar intervalul de 2 saptamani este destul de scurt; de aceea, aceasta variatie este mai greu de interpretat;
  3. in mod normal, nu; nivelul TSH este foarte sensibil la oscilatiile hormonilor tiroidieni (T3 si T4) si o variatie de la 2.2 μUI/ml la 1.42 μUI/ml reflecta variatii nesemnificative ale hormonilor tiroidieni;
  4. daca nu s-a facut deja, investigatiile ar trebui completate cu o ecografie tiroidiana ± masurarea anticorpilor specifici (TRAb, ATPO, ATGL);
  5. din cele scrise de dvs nu reiese clar cum s-a stabilit initial diagnosticul de hipertiroidie; oricum, fara documentarea unui nivel semnificativ scazut al TSH (sub 0.1 μUI/ml), cu sau fara valori crescute ale FreeT3 si FreeT4, acesta este discutabil;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. nicoletac says:

    Buna seara!
    Va multumesc mult pentru raspunsuri.
    In urma pierderii sarcinii,lucrurile s-au precipitat, iar in decembrie 2009 am avut o oscilatie a menstruatiei, atunci mi-au fost recomandate anticonceptionale, pentru 3 luni, numai ca dupa 2 saptamani am inceput sa ma simt rau, si am fost indrumata catre un endocrinolog.
    Analizele dupa inreruperea anticonceptionalelor au fost
    19.02.2010
    Ecografie:lob drept 48/18/17mm, lob stang 42/17/15mm; ISTM 12/4,1mm
    T3 – 3,5nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    TSH – 0,548μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    16.04.2010
    FT3 – 6pmol/L (3,9 – 6,7)pmol/L
    FT4 – 15,9pmol/L (12 – 22)pmol/L
    14.07.2010
    T3 – 2,2 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 130,2 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 0,17 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    dupa acest TSH mi s-a prescris 2,5mg Thyrozol
    22.07.2010
    T3 – 2,5 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 123,3 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 0,528 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    26.08.2010
    Trab – 0,619 UI/L clinica1,75UI/L
    T3 – 2,3 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 135,4 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 0,532 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    25.11.2010
    T3 – 2,7 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 130,8 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 1,07 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    23.08.2011
    Ecografie
    Lob drept 47/21/18mm, Lob stang:38/17/14mm, ISTM 12/4,1mm
    T3 – 2,6 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 122,1 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 1,12 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    Apoi in martie 2012 trebuia sa intrerup tratamentul cu thyrozol, numai ca a intervenit operatia.
    La fundeni unde a avut loc interventia chirugicala am efectuat si 2 tomografii cu substanta de contrast, iar inainte de operatie am avut urmatoarele analize
    Anti TG <0,12 (0,0-13,6)UI/mL
    aTPO <0,05 (0,0-3,2)
    FT3 2,2 (2,1-3,8)pg/mL
    FT4 1,03 ( 0,82 – 1,63)ng/dL
    TSH – 0,44 (0,41-4,01)uIU/mL
    Operatia a avut loc pe 19.04.2012.
    Apoi am refacut analizele luand tot 2,5 mg de Thytozol
    T3 – 2,5 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 137,1 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 0,673 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    Dupa aceste valori am inceput sa am tahicardie,insomnii si restul de simptome.Mi-a crescut doza de Thyrozol la 7,5mg
    26.05.2012
    T3 – 2,7 nmol/L (1,3 – 3,1)nmol/L
    T4 – 125,9 nmol/L(66 -181)nmol/L
    TSH – 0,533 μUI/mL (0,27 – 4,2)μUI/mL
    14.06.2012
    FT4 12,5 (10,0-28,2)pmol/L
    TSH – 0,814 (0,46-4,68)mIU/L
    Am ramas pe aceeasi doza de 7,5mgThytozol
    20.10.2012
    FT4 12,6 (10,0-28,2)pmol/L
    TSH – 2,21 (0,46-4,68)mIU/L
    Si pentru ca s-a insistat cu operatia, ca sa am un copil sanatos si sa nu il pierd, am mers la parhon, unde am efectuat ecografie:gusa medie cu structura hipodensa, micronodulara, circulatie discreta bilateral la examenul CFD.Am intrerupt tratamentul cu thyrozol si proble au fost
    TSH-1,42, T4-12,78, T3- 213,50 la care nu am intervale de referinta.
    Diagnostic de externare:Tireotoxicoza cu gusa multinodulara toxica
    Continua tratament cu Thyrozol 5 – 7,5mg/zi, Metoprolol 25-50mg/zi.
    Control endocrin peste 4-6 luni.
    Am reluat doza de 7,5 mg/zi, deoarece medicul a fost foarte evaziv in stabilirea dozei si ca sa fiu sincera am intrebat cum sa il reiau, pentru ca eu am luat 5mg intre 10-11 si 2,5 intre 16-17, si nu am primit nici un raspuns.
    Ce as putea sa fac in continuare?!
    Va multumesc anticipat.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu