Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (871)

December 10, 2012

Monica:

Buna seara,
ma numesc Monica, am 28 de ani, 1,68cm, 57 kg.
Anul trecut am fost diagnosticata cu tulburari de ritm anamnestic , sdr algic toracic nespecific, episoade repetate de tahicardie 150-170. In urma monitorizarii Holter EKG rezulta ca bataile inimii sunt normale pe timpul noptii si se dubleaza imediat ce ma ridic din pat. Deasemenea sunt hipotesiva si momentan iau tratament 1 pastila/zi Concor Cor 2.5.
Pentru a gasi cauza tahicardiei mi s-a recomandat un consult endocrinologic unde mi s-au descoperit doi noduli tiroidieni.
Rezultat sonoelastografie:
Tiroida simetrica, de dimens. in limite normale.
In lobul stang, in treimea medie, superficial se identifica o formatiune ovalara, net delimitata, pe alocuri fara halou transsonic, cu structura heterogena, cu zone lichidiene incluse, cu diametrul max de 19mm, su semnaal vascular moderat, predominant periferic si aspect elastrografic rigid, predominant albatru.
Posterior si caudal, in lobul drept exista un micronodul de 9 mm, hipoecogen, net delimitat, fara halou transsonic, hipervascularizat, elastografic moale.
Fara limfonoduli suspecti latero-cervical bilateral.
Concluzie: gusa nodulara cu leziune elastrografic rigida in lobul stang.
Rezultate analize sange:
Anti-tiroglobulina: 0,56 (<4,11)
TSH : 1,49(0,4-4)
FT4(tirozina libera): 1,19(0,89-1,76)
Anticorpi anti-tiroperoxidaza(anti-TPO): 14,9(<35)
Toata viata am fost o fire agitata, nervoasa,si de cativa ani am probleme cu somnul, sunt suparacioasa, imedian plang, si fac si mici depresii, deci nu stiu daca sunt simptome sau sunt pur si simplu EU.

De cand am aflat (poate e doar subconstientul) dar uneori simt ca nu pot inghiti normal, mi se umple gura de saliva si chiar ragusesc uneori.
Ani la rand am fost anemica, si de ani la rand ma zbat cu infectie urinara cu E-Coli.
Nu exista antecedente in familie.
Majoritatea medicilor carora le-am cerut parerea au sugerat operatie imediata.
Imi doresc nespus de mult un copil, iar dupa ce am citit toate efectele unei asfel de operatii ma intreb … daca acum sunt tahicardica, cum o sa fiu dupa operatie?
Nu stiu care decizie este mai potrivita:
sa ma operez
sau sa incerc sa raman insarcinata si sa ma operez dupa.

Faptul ca tiroida functioneaza perfect ma pune pe ganduri…deasemenea gandul ca ar putea fi malign ma convinge sa ma operez de urgenta.
Va rog din suflet, care este opinia dvs, care sunt riscurile in ambele cazuri: sa raman insarcicana cu nodulii sau sa ma operez mai intai si dupa sa fac un copil.

Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Monica

Raspuns:

– testele de laborator prezentate arata ca tiroida dvs functioneaza normal; in concluzie, orice fel de simptomatologie generala (agitatie, iritabilitate, insomnie, anxietate, aritmii cardiace, anemie, infectii, etc) NU are drept cauza tiroida;

– legat de dificultatile la inghitire: un nodul tiroidian trebuie sa aiba cel putin 2.5-3 cm ca sa poata provoca simptome compresive; deci nu cred ca aceste probleme sunt cauzate, obiectiv, de acei noduli;

– nodulul din lobul stang tiroidian, mai ales daca s-a dovedit dur elastografic, ar trebui punctionat; daca rezultatul este benign operatia nu este necesara si puteti ramane insarcinata fara probleme, urmand ca tiroida sa fie supravegheata ecografic;

– oricum, o sarcina poate decurge fara probleme si la o femeie operata de tiroida, cu conditia ca tratamentul sa fie supravegheat si ajustat indeaproape de un endocrinolog;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu