Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (876)

December 16, 2012

Gabriela V.:

Buna ziua,

Ma numesc Gabriela, am 29 de ani, 54 kg si 1,67cm inaltime. Mentionez ca ciclul menstrual mi-a venit prima data la 12 ani, dat neregulat. Primii ani imi venea din 3 in 3 luni sau 2 luni consecutiv, dupa care o pauza de trei luni. Medicul ginecolog mi-a recomandat anticonceptionale Miligest pe care le-am luat timp de un an de zile. Pe perioada administratii acestor pastile ciclul menstrual imi venea lunar, chiar la 28 de zile, dar dupa ce am incetat sa le mai iau a revenit vechea problema. Mi s-a recomandat atunci sa ma duc la endocrinologie, insa am tot amanat si pana la urma nu am ajuns. Intre timp am nascut o fetita, are 1 an jum( doctorul mentionand ca a fost un miracol sa raman fara sa stiu cand este perioada de ovulatie si ca sa pot pastra sarcina am luat pana in luna 8 Arefam( primele 4 luni doza maxima de 6 pastile)).In urma unor senzatii neplacute de nod in gat si sufocare m-am hotarat sa ma adresez unui medic endocrinolog pentru efectuarea unor analize amanuntite. La endoclinologie( unde am fost saptamana trecuta) mi s-a recomandat un ecograf tiroidian, ovarian, mamar si analize de sange. Analizele de sange le-am facut, insa iau rezultatul abia pe 20 din cauza analizei SHBG care dureaza 10 zile. Ieri am facut ecograful tiroidian si mi s-a scris urmatoarele :

LDT 4,30/1,31/1,27cm, omogen, izoecogen;istm 0,26cm, omogen;LST 4,80/1,88/1,78cm, prezinta in 1/3 superioara si posterior nodul ovalar cu dimensiuni de 2,36/1,59/1,34cm, cu structura mixta, zone izoecogene alternand cu zone transsonice, vascularizat periferic. Circulatie noemala bilateral. Laterocervicat bilateral mici adenopatii ontracentimetrice cu caracter nespecific( inflamator).

Mi s-a recomandat scintigrafie tiroidiana si dozare calcitonina serica. Recunosc ca de ieri sunt demoralizata psihic, pentru ca din cate inteleg din aceasta scrisoare medicala acest nodul se presupune a fi cancerigen. Cel putin eu asa inteleg. Precizez ca si mama a fost diagnosticata cu glanda tiroida( dar nici ea nu a mai fost de ani de zile la control) iar in prezent are diabet( la fel ca sora ei si ca mama ei care a murit de aceasta boala).Va rog, daca puteti sa-mi spuneti parerea dumneavoastra.
Multumesc.

Raspuns:

– intai ar trebui asteptate rezultatele analizelor de sange (TSH, FreeT4, etc); doar daca se gaseste un nivel sub normal (sau macar spre limita inferioara a normalului) al TSH este oportuna scintigrafia; altfel, este indicata punctia cu ac subtire; punctia lamureste natura unui nodul tiroidian in marea majoritate a cazurilor, limitand astfel numarul operatiilor nenecesare (pentru noduli benigni);

– un nivel crescut al calcitoninei ridica o puternica suspiciune pentru carcinomul tiroidian medular si este indicata operatia; totusi, aceasta forma de cancer tiroidian este rara si descrierea ecografica nu este sugestiva pentru asa ceva;

– descrierea ecografica a nodulului respectiv, desi incompleta, NU contine elemente clare de suspiciune pentru o forma de cancer tiroidian; totusi, luand in considerare dimensiunea acestuia si varsta dvs, un diagnostic citologic (prin punctie) este recomandat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Gabriela V says:

    Buna seara dl doctor,

    Revin in completare cu rezultatul analizelor de sange:

    Analiza Rezultat Interval biologic de referinta

    FSH 6,28 mlU/ml 3,03-8,08 mlU/ml
    LH 11,93 mUl/mL 1,80-11,78 mUl/mL
    Prolactina 53,03 ng/ml 5,18-26,53
    FT4 1,18 ng/ml 0,70-1,48
    TSH 3,7105 uIU/ml 0,35-4,94
    Testosteron 0,3 ng/ml 0,09-1,30 ng/mL
    SHBG 46,76 nmol/L 26,1-110
    Acestea sunt analizele si rezultatele lor. Am observat nivelul dublu al prolactinei si nu stiu daca e infuentat de faptul ca am oprit alaptarea in urma cu sapte luni sau pentru ca analiza am efectuat-o dimineata, la 30 min dupa ce m-am trezit( motiv pentru care am fost si destul de stresata ca nu stiam daca mai gasesc deschis la laborator pt recoltare). Scintigrafia inca nu am facut-o pt ca am sunat la spital sa ma programez si au spus ca nu au substante si nu stiu cand primesc in luna ianuarie. Probabil o sa le fac dupa sarbatori. As dori, daca puteti sa-mi spuneti, acum si pe baza acestor analize, daca rezultatele sunt bune. Dr endocrinolog la care am fost a intrat in concediu pana pe 3 ianuarie si stau un pic stresata pana atunci.

    Multumesc.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu