Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (878)

December 16, 2012

bonciog claudia:

Buna ziua,
ma numesc claudia,29 ani, 53 kg, 1.63 m, am un baietel de un an iar in urma cu 4 luni am fost la un control endocrin pentru ca mi se parea ca am tiroida umflata uneori (cand eram obosita, stresata, etc)iar in urma controlului si analizelor specifice facute dr mi-a spus ca nu sunt probleme mari, glanda era usor marita in urma nasterii(mentionez ca nu am rude de gr I cu probleme de tiroida, nu am facut niciodata tratament, nu m-am ingrasat si nici nu am slabit mai mult de 2 kg in ultimii 10 ani, cu exceptia sarcinii cand am luat in greutate 14 kg); mi-a recomandat sa astept inca doua luni dupa care sa repet analizele.
Noile analize (in sept)au fost asa Tsh – 11,79 uUl/ml (0.27-4.2); ft4 0.74 ng/dl (0.85-1.85)In urma consultatiei si vazand analizele doctorul a spuns ca nu au cum sa fie reale, motiv pentru care le-am repetat, la o alta clinica, dupa aprox 3 sapt , iar noile analize au fost Tsh- 5,39 uUl/ml(0.25-5), ft4 1.13ng/dl(0.82-1.5).
In urma diferentei atat de mari intre rezultate am refacut analizele la clinica unde tsh-ul mi-a iesit 11.79 ( in 3 dec) iar rezeltatele sunt Tsh 5 uUl/ml (0.27-4.2), Ft4 0.86 ng/dl (0.85- 1.85ng/dl).
As vrea sa va intreb daca este normala diferenta atat de mare intre analize, tinand cont ca nu am facut tratament si nu mi-am schimbat cu nimic modul de viata.
Poate fi gresita prima analiza?
Multumesc

Raspuns:

– intotdeauna exista posibilitate unei erori de laborator, desi cu analizoarele automate moderne aceasta este mult mai mica decat inainte; in plus, exista niste variatii normale ale nivelului TSH, iar uneori acestea pot depasi limitele considerate normale pentru un anumit laborator; ca sa va raspund, in mod normal nu apar spontan astfel oscilatii, dar nu se poate exclude faptul ca ele sa fi fost reale;

– investigatiile ar trebui completate cu o ecografie tiroidiana si cu masurarea anticorpilor specifici (ATPO si anticorpii anti-tiroglobulina); daca rezultatele sustin un diagnostic de tiroidita autoimuna, tratamentul de substitutie cu levotiroxina poate fi indicat, cu obiectivul de a normaliza nivelul TSH; altfel, daca aceste teste sunt in limite, problema se poate monitoriza la 2-3 luni, fara tratament deocamdata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu