Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (885)

December 22, 2012

Adina:

buna seara acum 2 saptamani am facut set de analize si ecografie tiroidiana , rezultatele sunt: tiroide cu dim.la limita superioara a normalului difuz neomogena,micropolinodulara cu nodului hipoecogeni de pana la 0,67 cm .circulatie normala bilateral latero cervical multiple adenopatii cu caracter inflamator.
ATPO ; REZULTAT 47,49 VAL.DE REFERINTA 0-34
CORTIZOL :528.7 VAL. REF.am cortisol 171-536 /pm cortisol 64-327
FREE T4 : 18.01 VAL.REF. 12-22
ACTH: 18.3 VAL.REF 0.0-46.0
TSH:1.77 VAL. REF.0.27 – 4.20
AC. anti Tiroglobulina:513.1 val. ref. 0-115
DIAGNOSTIC:HIPERTIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA
Iau de 1 an si 5 luni euthirox de 25 mg ,dupa aceste analize raman tot pe aceasta concentratie ,credeti ca este suficient?
Am in anumite zile dureri ale glandei tiroide ,ma enervez f repede ,imi cade parul credeti ca are legatuara cu aceasta boala? iar pt aceste multiple adenopatii ce este de facut?
Va multumesc

Raspuns:

– cred ca diagnosticul este de tiroidita cronica/autoimuna; nu exista “hipertiroidita”;

– da, daca sub doza respectiva de Euthyrox au iesit aceste rezultate se poate spune ca este corecta si trebuie continuata;

tiroidita cronica este nedureroasa, deci pentru aceste dureri episodice trebuie gasita o alta explicatie;

– nervozitatea nu are legatura nici cu boala nici cu tratamentul, iar caderea parului nu este nici ea direct legata de problema tiroidiana;

– adenopatiile inflamatorii nu necesita tratament special decat in cazurile rare cand sunt foarte mari si/sau dureroase; de obicei au tendinta sa scada in dimensiuni spontan;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. IONESCU A. says:

    Buna seara!
    Domnule doctor,
    Am 57de ani,si in 22 noiembrie 2010 am fost supusa unei interventii chirurgicale la Institutul C.I.Parhon,practicandu-se tiroidectomie totala.Tratamentul de substituire tiroidiana este cu Euthyrox 100mg/1tableta/zi.
    Diagnosticul histopatologic a fost:
    1)microcarcinom papilar sclerozant,focar marginal invaziv de 0.2/0.2cm lob drept
    2)GPN coloidochistica cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional,hemoragie,sclerohialinoza posthemoragica cu impregnatii calcare.
    Diagnosticul citologic a fost urmatorul:
    -cod citologic: G1R1
    -cod stadializare: ST3
    -cod morfologic :M8350/3
    -stadializare: PT3/PNX
    In 26 aprilie 2011 am facut terapie iod. Nu a mai fost nevoie de o alta sedinta de terapie cu iod. De atunci merg la control din 6 in 6 luni la dr.Goldstein. Sigur ca respect recomandarile privind dieta alimentara si in general alimentatia este una sanatoasa. De fiecare data la control merg cu rezultatele analizelor (FT4 si TSH) facute la Synevo si in functie de acestea dar si de anotimp (iarna sau vara) doza a fost marita sau micsorata.
    La controlul din 10 iulie am avut urmatoarele valori:FT4 = 23 si TSH= 0.726. Mi s-a recomandat euthyrox 100mg de luni pana vineri, iar sambata si duminica 50mg, tratament pe care-l urmez si in prezent. Mi s-a spus ca prin controlul dozajului medicatiei trebuie sa ajungem la o valoare a TSH-ul cat mai aproape de valoarea 0,1.
    Acum la sfarsitul lunii ianuarie ar fi trebuit sa merg la control (am fost reprogramata pentru1 martie din cauza numarului mare de pacienti) si am facut analizele, respectiv FT4= 16 si TSH= 17.96.
    Cu exceptia perioadei dinnaintea terapiei cu iod, cand am intrerupt medicatia si TSH a fost mare, respectiv 33, niciodata nu am avut o asemenea valoare aTSHului(intotdeauna valoarea a fost pana in 1). Nu stiu daca este o greseala sau daca nu cumva medicamentele pe care le-am luat (in ultima saptamana din decembrie 2012 si inca una in ianuarie 2013) fiind racita ,au interactionat negativ cu euthyrox-ul. Am luat Theraflu extra Raceala si gripa si Nurofen raceala si gripa,picaturi pentru nas Bixtonim.
    Trebuie sa va spun de asemeni ca eu urmez si tratament pentru hipertensiune arteriala cu tertensif SR 1.5mg -1 tb/zi si enap 10mg-1/2 tb de 2 ori/zi si ca din iulie pana in decembrie 2012 am facut o serie de investigatii (din cauza unor infectii urinare repetate) si am urmat tratament atat pentru cistita cronica(Nolicin 400mg,Uractiv si Cystinol akut), pentru ficat marit (Essentiale forte timp de 3 luni pana spre sfarsitul lui octombrie,Sargenor fiole -1 luna ,-august) si apoi am luat si ceva medicamente pentru intarirea imunitatii(Selezin ACE) pana aproape la 1 noiembrie.
    Pentru osteopenie iau Fosavance 70mg/5600UI – 1tb o data pe saptamana si calciu lactic 2tb/zi timp de 20zile /luna.
    Este adevarat ca din vara si pana acum nu am mai repetat FT4 si TSH (am facut acest lucru cam o data la 3 luni nu numai cand mergeam la control).
    Sunt foarte nelinistita si va rog sa-mi spuneti care este parerea dumneavoastra in legatura cu valoarea atat de mare a TSH-ului. Este mai mult de o luna pana voi merge la control si nu stiu daca nu ar trebui marita doza de euthyrox pana atunci. Poate fi o cauza in cele relatate mai sus sau poate fi altceva?
    Va multumesc pentru rabdarea de a citi mesajul meu si astept un raspuns de la dumneavoastra!

    Cu respect,
    Ionescu A.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu