Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (893)

January 13, 2013

Suciu Aurelia:

Buna dimineata.Ma numesc Aurelia si am 45 de ani.De aproximativ 5 ani fac tratament cu eutirox pentru o hipotiroidita hashimoto cu noduli.In tot acest timp am fost la controale atat ecografic cat si tsh.Ultima ecografie facuta la Cluj dr.Silaghi Alina in luna august 2012 arata asa:VD=6,98ml/VS=7ml,cu structura hipoecogena(nu mai inteleg ce a scris).In LS se evidentiaza o formatiune mixta,partial ecogena si partial transonica,septata si fara semnal vascular decelabil in aria ecogena,avand dimensiune=2,35/2,07/1,37.Tot atunci am facut TSH=6,92(interv.refer.0,35-4,94)mentionez ca luam doza de eutirox 50.Dupa acest control mi-a marit doza la 75.Am facut in decembrie din nou TSH care a iesit 11(valori refer.0,39-6,16)sub tratament.Mai am probleme cu tensiunea,am fost la cardiolog acum iau tratament cu:coprenesa(4)si metoprolol(50)Fara tratament am tensiunea in jur de:16 cu 10 si puls intre 100-120,alte probleme nu sunt la inima.Alte analize facute tot in decembrie2012:VSH,hemolecograma,colesterol,glicemie magneziu calciu creatinina uree,toate sunt in limite normale.Am incercat eu sa-mi maresc doza de eutirox la 100,dar simt batai puternice la inima.Am uitat sa va spun ca am inaltimea de 1,53 si greutatea 68kg,mi se mai umfla picioarele jos la glezne si ochii si la fata ma simt umflata,si ma simt tot timpul obosita,ma cocentrez greu.Va intreb ce pot sa mai fac si daca e necesara operatia in cazul meu,si daca ma ajuta cu imbunatatirea starii mele.Va multumesc din suflet.

Raspuns:

– in mod normal, doza de Euthyrox trebuie ajustata pentru a mentine nivelul TSH in limite normale; ca regula generala, un nivel al TSH peste limita superioara reclama cresterea dozei; nu este totusi indicat sa faceti singura aceste modificari pentru ca exista si alti factori (de ex. bolile cardiace) care pot influenta decizia de modificare a tratamentului;

– este bine sa repetati testele de functie tiroidiana (TSH, FreeT4 ± T3/FreeT3) si la un alt laborator, pentru a confirma aceste valori persistent crescute ale TSH; apoi trebuie sa faceti un control la medicul dvs endocrinolog, care va decide in privinta tratamentului;

– operatia de indepartare a tiroidei NU va conduce la ameliorarea problemelor descrise; nodulul din lobul stang trebuie monitorizat periodic si doar daca creste sau se modifica semnificativ se poate pune problema unei interventii chirurgicale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Lavinia says:

    Buna ziua,

    Am 27 de ani si in urma unei ecografii pe care am facut-o in luna aprilie 2012, am fost sfatuita sa merg la un endocrinolog. Datele ecografiei tiroidiene sunt urmatoarele:
    Lob drept: longitudinal 2.78 cm
    anteroposterior 1.30 cm
    transversal 1.25 cm
    Ecostructura – mai neomogena, micronodulara
    Vascularizatie – accentuata

    Lob stang: longitudinal 2.83 cm
    anteroposterior 1.35 cm
    transversal 1.30 cm
    Ecostructura – mai neomogena, micronodulara
    Vascularizatie – accentuata

    Istm – dimens : diametrul antero-posterior pe linia mediana 0.31 cm
    – ecostructura relativ omogena
    Adenopatie laterocervicala – nu se vizualizeaza

    Mi-am facut analizele si a reiesit ATPO-ul foarte marit si Sideremia scazuta..
    ATPO = 157.59 (< 12)
    TSH = 2.37 (0.27-4.2)
    T3 = 1 (0.58 – 1.59)
    SHBG=125.8 (19.8 -155.2)
    DHEAS=219 (95.8-511.7)
    testosteron=0.416 (0.084-0.481)
    Sideremie= 39 ( 50-170)
    T4 = 6.77 (4.87 – 11.72)

    Am luat seleniu timp de 3 luni iar ultima pastila am luat-o in august 2012.

    Ce ar trebui sa fac in conditiile unei sarcini in viitorul apropiat?

    De asemenea, am observat ca de 2 saptamani simt o amorteala la mana stanga care uneori este mai pregnanta iar alteori mai putin. Are vreo legatura cu tiroida?

    Va multumesc anticipat.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu