Răspunsuri la întrebări (8)

maria:

Stimate d-le doctor,
cum pot sa-mi dau seama daca mi-au fost afectate glandele paratiroide in urma operatie de gusa nodulara? si cat de des se intampla acest lucru sau este de inteles ca se intampla la orice operatie de acest fel!- prin dozarea PTH-ului sau mai bine prin analiza Ca ionic si total din sange?
Eu ma simpt rau la 5 luni dupa operatie:am palpitatii,insomnii,o stare de agitatie,frisoane si o raceala permanenta in zona rinichilor
(s-a depistat ca am ceva pietricele),n-am avut asa ceva pana acum,am facut multe uroculturi si de fiecare data au iesit cu dep.de Oxalat de Ca.
Endoc. meu imi da de fiecare data sa iau Ca pt. palpitatii, fara sa ma indrume sa fac o analiza de Ca,iar urologul imi spune ca am litiaza,va rog sa-mi spuneti ce sa fac? cel mai mult ma deranjeaza ca nu pot sa-mi incalzesc acea zona, pe aceste calduri eu port burtiera groasa…mentionez ca am 48 de ani;1.68 inaltime;65kg si sunt la menopauza; Va multumesc anticipat pt. raspunsul dv. si pt. faptul ca ati ales sa ne ascultati.

Raspuns:

– lezarea glandelor paratiroide in cursul operatiilor pe tiroida nu este o complicatie frecventa; in mod normal se intampla la mai putin de 1% din cazuri; cand se intampla, diagnosticul este simplu, se masoara nivelele de calciu total si ionic din sange, care sunt scazute; aceasta scadere apare precoce, la 2-3 zile dupa operatie;

– simptomele pe care le descrieti nu sunt caracteristice pentru hipocalcemie; ele pot fi cauzate, mai degraba, de niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni (se exclude daca TSH este normal), de tulburari vegetative asociate cu menopauza sau de un nivel ridicat de stres; senzatia de raceala pe zona rinichilor nu este, de obicei, o manifestare a litiazei;

– probabil ca endocrinologul care va trateaza a recomandat calciu si vitamina D mai mult pentru a mentine densitatea osoasa (care tinde sa scada odata cu instalarea menopauzei) si mai putin pentru palpitatii (asupra carora nu au efect decat daca sunt cauzate de deficitul de calciu din sange);

– aportul crescut de calciu creste ricul de a dezvolta litiaza sau de complicare a litiazei preexistente; totusi, la un suplimentare zilnica cu 1000-1200 mg de calciu si 600-800 UI de vitamina D, acest risc este neglijabil si, in acelasi timp, se asigura si o protectie impotriva osteoporozei; de aceea va recomand un preparat care sa se incadreze in aceste limite (Coral D are prea mult calciu si prea putina vitamina D); in acelasi timp, medicul urolog trebuie sa propuna un tratament pentru pietrele deja formate;

Dr. Claudiu Ţupea

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (8)”

  1. Imi cer scuze mai era ceva: in urma examenului RMN mi-a fost depistat un microadenom hipofizar cu diametrul maxim de 3,2mm la nivelul adenohipofizei stangi. Pentru aceasta afectiune nu mi s-au dat niciun fel de explicatii si mi s-a recomandat doar reexaminarea dupa un an…. cu precizarea ca a fost o descoperire intamplatoare fara nici o legatura cu gusa hipertiroidizata. OARE ASA SA FIE?
    Multumesc din nou si sper sa nu va deranjez prea tare!

  2. Buna ziua, am 38 ani si am fost diagnosticata cu gusa hipertiroidizata. Sunt sub tratament din febr. 2009, moment in care am facut si ecografia cu rezultatul:lob drept: 23,6ml; lob stang 16ml.Interpretata ca: hipertrofie moderata a ambilor lobi cu structura inomogena prin prezenta de multiple formatiuni hipoecogene cu dimensiuni intre 3 si 10mm, iar vascularizatia normala usor accentuata pe parenchin. Analiza sangelui cu valorile: TSH 0,09(din pacate unitatea de masura nu pot sa o precizez) FT4: 3,26ng/ml TRAb:2,46UI/l; Anti-TPO: 22,5 UI/ml; FSH: 9,11 UI/L; LH: 11,8 UI/L; VSH: 21-39mm.Tratamentul l-am efectueat cu Thyrozol 10mg si Propanolol.
    Acum am primit recomandarea d-nei dr. endocrinolog (fara sa-mi fi pomenit inainte in decursul celor cinci luni de observatie si tratament) sa fac operatie pentru indepartarea gusei tiroidizate. Faptul m-a bulversat peste masura si mi-a creat o stare de panica permanenta daca resping ideea operatiei agravez oare boala, iar daca accept si in urma operarii se va dovedi ca imi este mai rau? (mentionez ca anterior acestei propuneri starea mea era buna doar cu o usoara jena in zona gatului si transpiratii abundente)De asemeni la ultima analiza hormonala (23iunie)FT4 8,82 pmol/l;iar TSH 2,37 microUI/ml .
    Din ceea ce am citit pe acest sait am inteles ca ar fi de preferat descoperirea cauzei hipertiroidismului pentru a fi tratat, or in cazul meu doar banuiesc faptul ca ar fi ereditar. Mama (76 ani) prezinta o „umflatura” la baza gatului spre dreapta dar refuza ideea de a merge la un control. Eu am fost si oricum nu am inteles prea multe din ceea ce mi s-a spus.
    Imi exprim speranta ca voi primi un raspuns la aceasta dilema. Precizez ca am si doi copii de 10 si respectiv 9 ani ar fi posibil sa le fi „transmis ” si lor ceva din problema mea, ereditar?
    Va multumesc anticipat!!!!!!!

  3. Buna ziua,
    La 6 luni de la operatia de gusa nodulara,in urma analizei de Ca mi-au iesit urmatoarele valori:
    Ca ionic seric = 4.14 mg%
    Ca seric total = 9.1 mg/dl
    Va intreb, ar mai trebui sa iau Ca suplimentar, ce cantitate/zi,cate zile pe luna si ce produs comercial imi recomandati pt. a se absorbi si fixa cat mai bine (supliment alimentar sau produs de sinteza)?
    Va mltumesc pt. intelegere

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.