Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (898)

January 19, 2013

batir mirela:

Buna ziua,
Am 34 de ani si am fost diagnosticata cu gusa difuza superficiala inca din 2006, (dupa o sarcina in care am urmat un tratament indelungat din luna 1 pana in luna 8 cu duphaston 4 tb/zi) am urmat tratament cu jodid 100 timp de trei luni. Nu s-au observat modificari. Si atunci in 2006 cat si acum analizele au iesit in parametrii.
acum ultimele rezultate au fost tsh 1.9 iar parametrii normali 0.3 – 6.2 Ul/ml si ft4 1.4 iar parametrii normali 0.8 – 2.2 ng/dl. Cum au iesit carente de Ca si Mg la ultimele analize d-na Dr a spus sa urmez o cura de Ca+Mg+D3 timp de trei luni dupa care sa refac analizele pentru tiroida. Eu i-am spus ca banuiesc ca am un metabolism mai lent si as vrea sa fac ceva in acest sent, iar dumneaiei a spus ca din analize nu reiese acest lucru dar din monitorizarea tensiunii asa crede si ea. Cand mi-a luat tensiunea era 12.5 cu 9 (cu toate ca eu am de regula 11 cu 7 sau 12 cu 7) si atunci s-a exprimat asa “cred ca am sa-ti dau si euthyrox 25 mg”. Aceasta exprimare mi-a spulberat increderea in tratamentul dat pentru ca in prima faza a spus ca nu e necesar altceva in afara de Ca Mg si D3. Pot lua euthyrox fara probleme chiar dc analizele au iesit in parametri????? Alte analize nu am facut cu toate ca eu i-am spus ca vreau sa verific si estrogenul si progesteronul dar nu stiu ce analize trebuie sa fac.
Dupa sarcina am ramas cu 20 de kg peste greutatea de la care pornisem din care nu am reusit sa scap decat de 8 kg indiferent de eforturile pe care le-am facut.(dieta, sport)
In familie nu am antecedente majore legate de tiroida. Mama are o gusa difuza inca din tinerete dar analizele ei sunt in parametrii chiar daca nu urmeaza tratament. Aproape aceiasi parametrii ca si la mine

Raspuns:

– scopul tratamentului cu levotiroxina intr-un caz de gusa difuza cu functie tiroidiana normala este de a scadea volumul glandei, nu de a “ameliora” metabolismul;

– acest tratament se poate incerca, in special daca gusa este mai mare; in general, la o astfel de doza, nu apar efecte adverse;

– daca menstrele sunt regulate si normale cantitativ, se poate presupune ca axa hipotalamus-hipofiza-ovare functioneaza normal si nu este nevoie de o verificare a valorilor estradiolului si progesteronului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 Comentarii »

  1. Adina says:

    Buna seara!
    Eu am fost diagnosticata cu tiroida cronica autoimuna. Valorile sunt: TSH-3,40, ATPO-526,9. Medicul mi-a recomandat decat Calciu, Zinc, Seleniu si Magneziu, urmanad sa-mi mai fac inca o analiza TSH peste 2 luni. Este ok decat atat sau ar mai trebui si alt medicament?

  2. Monica says:

    Buna seara,
    ma numesc Monica, am 28 de ani, 1,68cm, 57 kg.
    In noiembrie 2012 am fost diagnosticata cu gusa multinodulara.
    Sonoelastograie tiroidiana:
    Tiroida simetrica, de dimens. in limite normale.
    In lobul stang, in treimea medie, superficial se identifica o formatiune ovalara, net delimitata, pe alocuri fara halou transsonic, cu structura heterogena, cu zone lichidiene incluse, cu diametrul max de 19mm, su semnaal vascular moderat, predominant periferic si aspect elastrografic rigid, predominant albatru.
    Posterior si caudal, in lobul drept exista un micronodul de 9 mm, hipoecogen, net delimitat, fara halou transsonic, hipervascularizat, elastografic moale.
    Fara limfonoduli suspecti latero-cervical bilateral.
    Concluzie: gusa nodulara cu leziune elastrografic rigida in lobul stang.

    Ecografie tiroidiana:
    Vdr: 4,2 ml
    Vstg: 5,2 ml
    Tiroida cu vol normal, structura de fond glandulara.
    Pe fata ant. a LST prezinta o form. nodulara parenclimatoasa, 10,4/15,5 mm in ST, respectiv 18,9/10,6 mm in SL, cu semnal vascular prezent intra si perinodular.
    Pe fata posterioara a LTD prezinta o alta form. nodulara cu structura similara, 7,7/5,8 in ST, 7,5/5,8 in SL.
    Se recomanda strumectomie.
    Rezultate analize sange:
    Anti-tiroglobulina: 0,56 (<4,11)
    TSH : 1,49(0,4-4)
    FT4(tirozina libera): 1,19(0,89-1,76)
    Anticorpi anti-tiroperoxidaza(anti-TPO): 14,9(<35)
    iPTH : 34,6 (15-68,3)
    Tiroglobulina: 66,3 (0,2-55)
    Calcitonica <2 (<13)

    Nu exista antecedente in familie.
    Luand in considerare rezultatele analizelor, ecografii si recomandarile medicilor am hotarat sa ma operez.
    Trebuie sa aleg intre 2 variante:
    1. Operatia cu robotul Da Vinci, minim invaziva; medicul mi-a promis ca lobul drept unde este nodulul mai mic va fi partial salvat (in conditiile in care va fi bening)
    2. Operatia clasica, medicul chirurg a zis ca trebuie tiroidectomie, pe motiv ca nodulul drept este asezat posterior si oricum nu merita salvata nicio parte din tiroida.

    Intrebare:
    1. Care varianta imi sugerati sa aleg(clasic sau robot?
    2. Este adevarat ca indiferent daca se extirpeaza toata tiroida sau doar partial este indiferent pentru organism, diferind doar doza de eutyrox luata ulterior?

    Va multumesc anticipat.
    Cu stima,
    Monica

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu