Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (901)

January 26, 2013


barbu anica:

Ma numesc Barbu Anica, am 51 de ani,sunt din Moldova Noua, jud. Caras Severin, inaltime 1,68 m, greutate 75 kg, am fost depistata la LTD: imagine nodulara hipoecogena, neomogena, localizata in 1/3 medie, posterior si lateral, fara semnale doppler interne, calcificata difuz in periferie(dimensiune nodul aprox. 10,5 mm). La LTS : fara modificari patologice evidente eco.
Analizele efectuate sunt urmatoarele
TSH:1.13 µUI/mL fata de limite 0.47 – 4.64
Free T4 0.99 ng/dL fata de Normal – [0.7 – 1.48]
Ac Anti-Tireoperoxidaza (TPO)0.03 UI/ml fata de intervalul de referita < 5.61 UI/ml
Ac Anti-Tiroglobulina 0.38 U/mL fata de Normal – <4.11
Tiroglobulina 114 ng/ml fata de 0.2 – 55 ng/ml
Calcitonina 2.86 pg/ml fata de <13 pg/ml
Aceste analize le-am efectuat innainte de a incepe tratamentul.
Tratamentul prescris de medicul endocrinolog este euthyrox de 25 si jodid de 50 cite una dimineata timp de 6 saptamini, dupa care urmeaza verificarea eco a nodulului tiroidian. Nu am avut scadere in greutate in ultimele luni, nu am avut niciun simptom legat de tiroida, am fost depistata intimplator la un examen de rutina trimisa la acest endocrinolog de catre un cardiolog, deoarece am avut hipertensiune arteriala. In familie nu am avut cazuri care sa fi fost bolnavi de tiroida, am fost operata la 21 ani de amigadalita. Nu stiu de ce natura este acest nodul, i-am contact si Institutul National Oncologie cluj trimitindu-le si lor toate aceste date. Rapunsul a fost sa fac punctie sub ghidaj ecografic la Timisoara ca sa vad de ce natura este nodulul.Am descoperit o clinica in Timisoara care face elastografie tiroidiana la acest nodul.Endocrinologul m-a sfatuit ca punctia nu este relevanta in totalitate privind descoperirea naturii nodului, ci doar interventia chirurgicala poate arata cu certitudine acest lucru.Ce ma sfatuiti sa fac referitor la toate cele prezentate mai sus? Ce relevanta are tiroglobulina, deoarece in cazul meu este peste limita normala?

Raspuns:

– descrierea ecografica a nodulului nu este foarte clara: “calcificat difuz in periferie” este o formulare necaracteristica in ecografia de tiroida; exista noduli care au calificare periferica “in coaja de ou” si care sunt de obicei benigni, dar nu reiese clar ca e si cazul dvs;

– tratamentul recomandat nu cred ca va avea un efecte semnificativ asupra nodulului;

– elastografia este o metoda prin care se apreciaza cat de deformabil este un nodul comparativ cu tesutul din jur, atunci cand se aplica o presiune asupra lui; cu cat un nodul e mai dur, cu atat se considera ca este mai mare riscul sa fie malign; totusi, un nodul benign calcificat periferic poate aparea dur pe elastografie tocmai din cauza acestui “invelis” mineral;

– sub rezerva descrierii ecografie incomplete, pentru un nodul de 10.5 mm cu caracteristicile respective se poate opta pentru monitorizare ecografica, urmand sa se recurga la punctie doar daca apar modificari semnificative;

– masurarea tiroglobulinei NU are nicio relevanta si nu ajuta in niciun fel in cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu