Răspunsuri la întrebări (911)

Dumitru Ioana:

Buna ziua,

Acum 8 luni, datorita descoperirii unor noduli tiroidieni,mama mea s-a operat de tiroida, aceasta fiindu-i extirpata in intregime(tratament recomandat dupa: Euthyrox 100 mg/zi). Acum doua saptamani, la recomandarea doctorului endocrinolog, tratamentul cu Euthyrox a fost schimbat la 100 mg de luni pana vineri si 50mg sambata si duminica. In aceeasi perioada mama a suferit un soc emotional puternic. Dupa aceste evenimente starea ei s-a inrautatit.
Tensiunea ii creste foarte mult(intr-un interval de cateva minute) si simte batai puternice ale inimii plus un sentiment de sufocare (in dreptul gatului). Dupa un consult cardiologic, doctorul a spus ca nu exista probleme semnificative, doar o artimie extrasistolica(tratament: Moduxin, Hartil si Egilok, Xanax).
Cu toate acestea, episoadele continua: in momentul in care tensiunea creste, pulsul este foarte mic (40 de batai pe minut).
Avand in vedere ca medicul cardiolog nu a gasit probleme care sa explice astfel de simptome, exista vreo posibilitate ca absenta tiroidei sa provoace asemenea episoade?

Va multumesc anticipat!
Cu stima,
Ioana Dumitru

Raspuns:

– absenta tiroidei, in sine, NU poate fi cauza acestor manifestari; doar tratamentul cu o doza prea mare de Euthyrox poate, intr-o masura, sa fie responsabil;

– daca nivelurile TSH si FreeT4 (analize de sange) sunt in limite normale, se poate exclude orice influenta a tratamentului in aparitia acestor stari; in caz contrar, poate fi nevoie de o reevaluare la endocrinolog si ajustare a dozei; totusi, este bine sa treaca cel putin 4-6 saptamani de la ultima modificare a tratamentului cu Euthyrox inainte de o repetare a analizelor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.