Răspunsuri la întrebări (9)

maria:

Buna ziua,
La 6 luni de la operatia de gusa nodulara,in urma analizei de Ca mi-au iesit urmatoarele valori:
Ca ionic seric = 4.14 mg%
Ca seric total = 9.1 mg/dl
Va intreb, ar mai trebui sa iau Ca suplimentar, ce cantitate/zi,cate zile pe luna si ce produs comercial imi recomandati pt. a se absorbi si fixa cat mai bine (supliment alimentar sau produs de sinteza)?
Va mltumesc pt. intelegere

Raspuns:

– valorile sunt normale, deci glandele paratiroide functioneaza normal si nu aveti nevoie de suplimentare ca tratament pentru hipocalcemie;

– administrarea de calciu si vitamina D scade insa riscul de osteoporoza, o boala care apare frecvent la femeile aflate la menopauza; aceasta afectiune duce la demineralizarea oaselor cu cresterea riscului de fractura; pentru preventia osteoporozei va recomand produsul Cal-D-Vita (din farmacii), 2 cp/zi, zilnic;

– in acelasi timp, repet, trebuie aplicat un tratament urologic pentru litiaza.

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (9)”

  1. Istoric;
    Sunt din gemeni, nascuta cu o greutate de 800 gr, 6,7 luni stationare incubator(1956, incubator…,cu sticle cu apa calda), alimentatie de la mamele din spital. Pana la aproximativ 12, 13 ani, mi-sa administrat suplimente nutritive/sinteza. 14 ani, primul ciclu.
    la 16 ani, s-a intrerupt ciclu. A inceput calvarul, cu stari depresive usoare, melancolie, plangacioasa si lesinuri. Ma-m prezentat la medic, si mi-a fost recomandat un tratament injectie o data/luna,(nu stiu ce fel de solutie a fost), dupa un an s-a reglat oarecum ciclul. La 22 de ani, am dat nastere la un copilas, nastere normala. La 26 de ani,am dat nasete la al doilea copil. O nastere grea/foarte grea, asistata de un medic incopentent. Dupa un calvar de o noapte pe masa de nasteri, manevre manuale/directionare a fatului, fatul s-a intors, iar eu nu aveam dilatatie. Dimineata la ora 7, au dat telefon la anestezist pentru operatie(cezariana), sa-mi scoata copilul mort(ziceau ei). Copilul nu a murit si la o manevra a unei moase cu experienta care a sesizat ca traieste si /ultima suta de metri, s-a nascut copilul.
    Toata lumea care a asistat la nastere(s-a ocupat tot personalul din maternitate, vreo 6 moase si un dr.) au spus ca a fost ce-a mai dificila nastere si traumatizanta/mine si copil.Ar fi trebuit o cezariana si ma/ne scapa de trauma si stres.
    La doua trei zile cand ma-m putut da jos din pat si ma-m vazut in oglinda , am sesizat ca, am o pigmentare in exces/fata, bust,maini.Pigmentare in exces exista si acum dupa 27 de ani,dintr-un ten alb/roz, sunt metisa/negricioasa,in special partile expuse la soare. vasele de sange/albul ocular, sparte(ochii injectati, rosii), copilul la fel, vasele oculare sparte si pe fata la fel.
    Imediat au inceput o serie de dereglari cum ar fi; nevroze, depresii din ce in ce mai accentuate si cu incercari de suicid, caderi de calciu si crize de spsmofilie, dureri false abdominale, discopatie lombara, intre timp . hernie de disc operata. In anul 1986,(atat a durat pana a recomandat un medic ca trebuie sa ma vada un endo. Diagnostic endo; Hipocorticism FCT./dozari H/170H= o,o96, tetanie cronica, infectie urinara, boala polichistica, dezvoltare nevrotiforma cuparoxisme disvegetative.. Recomandari/vit. B in special B6,aspacardin. Calciu/D3. pe parcus ,au gasit si osteoporoza, si mi-a recomandat diverse tratamente/osteoporoza= fara rezultate.. In teritoriu mi-sa recomandat si predinson, au uitat sa mil intrerupa si: ulcer duodenal,intestine iritabile.hemoragie(melena), am slabit f. mult. 168cm/40 KG. In anul 2000, am intrerupt dinp ropie initiativa predinsonul si ma-m ocupat de problemele interne. In anul 2010/februarie, am facut un set de analize endo.la recomandarea cardiologului care a descoperit ca asi avea hipertensiune arteriala st. 2, risc mediu.Astfel nu se mai justifica Insuficienta corticosuprarenala.
    Rezultatul analizelor/2010;

    Ecografie; tiroida are espect discret hipoecogen si prezinta la nivel LTD 2, mici zone hipoecogene, iar in LTS se descriu 2 formatiuni nodulare de 0,2 ml, respectiv 1,7ml, neomogen fixatoare de radiofarmaceutic(ABC – LTS= inadecvat, bilantul functional in limite normale cu AAT crescuti clcitonina 4,8pg/ml(N<11)
    Investigarea axei hipofizo-corticosuprarenala a decelat un cortizol plasmatic ora 8,00 crescut(466,8 ng/ml), motiv pentru care s-a dozat ACTH si s-a efecuat testul la 1mg DxM. ACTH=45,4pg/ml(7,9- 66), Test DxM 1,mg cortizol 25,0ng/ml ECHot= LTD 2×2,7×1,65.
    LTS= f mod 0,2 ml.
    f. mod 1,7 ml.
    – Scintigrama; LTD- contur regulat, captare moderat neomogena- 99mTe
    nodul 1/3, LTD discret hipofixan.
    LTS= contur rotunjit , 1/3 nodulara, captare neomogena medulara,, LST este moderat neomogena hiperfixator.
    BMD(DxA) T scor = 3,3Coloana
    Ts sold= 2,7
    Alte analize; TSH= 0,5
    FT= 1,4
    AAT; TPO = 72,7
    TG = 112,0
    Colesterol = 342 mg/dl, trigliceridele= 206 mg/dl.. Celelalte analize cu modificari neseminificative. Dar la ECO se suspicioneaza o steatoza.
    Tratamente= Oseor, calciu, V d3, Crestol, hepatoprotectoare, si naturiste daca vreau, omega 3, drenari functii hepatice, ceaiuri etc. de la hofigal si nu numai, dupa o schema aproximativa de acumulare si tratare a multiplelor reactii adv., cum ar fi, dureri musculare accentuate, transpiratii excesiv de abundente in special noaptea si nu numai. dureri ale oaselor, atat pe lungimea osului cat si articulatii, in mod expre coloana. dureri de cap, depresie, (tristete), dureri abdominale, imbalonari oboseala excesiva inclusiv cand vorbesc dureri in partea stanga sub coaste, ingrosarea vocii(masculinizare), si nu mai am aer atunci cand vorbesc(tr. sa intrerup conversatia).
    Hipertensiune,( Am cumparat intre timp un aparat de masurt) nu stiu cum sa o clasific si de aceia am renuntat la tratament ca,oscileaza intre ;ex. 90,100, si 150,180. diastola intre 86.112, puls; de la 90 110, 120. La care ma ajut probabil cu; omega 3. ulei de catina, laptisor de matca, propolis, capsul cu extract de usturoi, paducel, vasc coenzima Q10. esentiale si aloe vera. sargeron etc, ca hepatoprotectoare, beta blocante vitaminizarea oprganismului care pare sa aibe nevoie, avand in vedere OBOSEALA EXCESIVA
    avand in vedere ca am steatoza hepatica, este bine sa iau crestol sau sa cer lypantil sau altceva mai putin toxic?
    In 6 luni de tratament cu crestol, colesterolul de la 342 , acum este 321 mg/dl, iar trigliceridele; de la 206, acum este 191.
    Mentionez; In familie nu se fac excese. grasimi animale, carne de porc decat f. rar Gratar. dulciuri, inclusiv cafeaua se bea fara a fi indulcita. sucuri sau apa minerala.
    Alimentatia zilnica este; sucuri naturale, salate de orice fel. legume, carne fara pielite de; gaina de tara, pui, vitel. peste. Ciorba de gaina de tara, cu f. multa leguma, perisoare, peste, sau doar de legume, supa de rosii etc.Tigaia de prajit nu exista pentru noi.Cure cu tarate de grau, secara, paine graham, neagra, sau facuta in casa(din faina adevarata). mamaliga.
    Si cu toate astea…Care sa fie cauza; colesterol. trigliceride. osteoporoza, tristete, dureri excesive de muschi membre.crampe musculare/abdomen, membre. transpiratii si super, super oboseala asta vesnicva.Am o vorba care o spun de fiecare data cand ma intreaba cineva ce fac.**nici 2 bani*, pare o gluma , dar este adevarata.
    Sa aibe vreo legatura istoricul meu de la nastere pana acum, vreo legatura, sau sunt disparate/ diverse cauze??.
    Va multumesc, nu cred ca veti raspunde la asa un roman*. dar, nu am raspunsuri la intrebari si ma framant cu de ce-uri.
    O zi buna . Dorina.

  2. Maria
    Buna ziua d-le doctor
    Sunt operata de gusa nodulara si va spuneam ca mi s-a depistat si o litiaza renala,pe care o banuiam ca ar fi legata de adm. excesiva de Ca, in urma discutiilor cu dvs. mi-m facut analizele ce Ca si au iesit in limite normale, adica: 4,14 Ca ionic si 9,1 Ca seric.
    Mi-am tratat litiaza timp de 2 luni cate 15 zile pe luna cu produsele Uricol si Urinex si ma simpt mai bine, trebuie sa mai iau inca o luna,in aceasta perioada nu am mai luat Ca deloc pt. ca mi-a fost frica sa nu fac dinou depuneri…nisip sau asa ceva. Vin si va intrb ce sa fac sa mai iau ceva Ca, mai am din cand in cand palpitatii(un tremur in tot corpul, parca as fi nehranita)mentionez ca am 48 ani,1,68m,65kg si sunt de la 43 de ani la menopauza, nu am luat tratam. de substitutie pt. ca am fost op.de fibroadenom mamar (benig)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.