Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (920)

February 16, 2013

valy:

Am 43 ani, am fost operata de tiroidectomie totala la data de 25.09.2012.
Rezultatul histopatologic a fost:
1. Carcinom papilar, varianta foliculara, focar incapsulat ltd de 2/2 cm,dezvoltat pe fondul unui adenom microfolicular compact si trabecular preexistent.
2. Parenchim adiacent si de fond micronodular, azinofolicular cu epitelii cubice si plate.
3. Cod morfologic M: 8340/3
4.Stadilitate post chirurgicala PT- PT2;
5.Stadialitate post chirurgicala PN- PNX;
6.Stadialitate agreata ST- ST1;
7.Grad diferentiere G;
8.Alte date de tip prognostic- RX.
Am facut radioterapia cu iod radioactiv la data de 19.11.2012.
Inainte de administrarea cu iod, rezultatul analizelor a fost:
– TSH-100
– TGL mai mic de 0.2 ( asta mi s-a specificat cand m-am externat);
Dupa terapia cu iod mi sa recomandat Euthyrox de 100.
In data de 15.01.2013 am fost la control si in urma analizelor am avut urmatorul rezultat:
– FT4 13.88 (9-19/pmol/l)
– TSH 20.78 (0.5-4.5/microUl/ml)
– la ecografie: 2 oji tiroidiene neomogene, fara tesut tiroidian vizibil ecograic, latero cervical bilateral superior polimicroadenopatie cu aspect inflamator cu diametru de aprox. 1 cm.
– ??????? Va rog din suflet sa-mi explicati acete lucruri…
Medicul de la medicina nucleara, cel care mi-a administrat iodul radioactiv, mi-a marit doza de Euthyrox la 150.
Tot in aceeasi zi am trecut si pe la endocrinologul care ma are in observatie si mi-a zis ca nu e de acord cu 150 Euthyrox si ca imi recomanda 50 Euthyrox + 50 Novothyral.
Ce parere aveti??? VA ROG DIN SUFLET SA MA LUMINATI.
Pe data de 15.03.2013 sunt chemata din nou la control.
Fac precizarea ca in zona gatului simt ca ma tine ceva pana spre ureche, cand intind gatul.Uneori ma doare urechea cu reflectii spre gat(operatie)si ma doare foarte tare ceafa(capul in spate).
CU TOT RESPECTUL CUVENIT, VA MULTUMESC.

Raspuns:

– este vorba de un cancer tiroidian diferentiat, adica forma comuna, care raspunde cel mai bine la tratament; aceste tumori capteaza iodul si de aceea beneficiaza de tratament cu radioiod; pe larg despre tratamentul si monitorizarea cancerului de tiroida, aici;

– atat nivelul foarte redus al tiroglobulinei, cat si rezultatul la ecografia de regiune cervicala sunt foarte bune si arata ca este foarte probabil ca boala sa se fi eliminat deja complet; ganglionii cu aspect inflamator nu au nicio legatura cu tumora tiroidiana;

– valoare crescuta a TSH arata ca doza de Euthyrox este prea mica; oricare dintre cele doua variante de tratament (Euthyrox 150 μg/zi sau 50 μg/zi Euthyrox + 1/2 cp Novothyral) pot sa functioneze; probabil ca si eu as inclina spre a doua (Euthyrox + Novothyral);

– disconfortul la nivelul gatului poate persista pana la 6-12 luni de la operatie, dar regula este ca dispare complet in cele din urma;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu