Răspunsuri la întrebări (922)

fifi:

Multumesc pt raspuns.

Acth-ul este 51,9 valoarea de referinta fiind mai mica de 46, iar cortizolul seric 627, valori de referinta: 7-10 am 171 – 536.
Cortizolul liber urinar a iesit 105, iar valoarea normala se incadreaza intre 100-379. Si-a facut analizele de sange la ora 7.53, la laboratorul synevo. Mentionez ca nu a fost internat cand si-a facut aceste analize, procedurile de recoltare s-au facut obisnuit ca la analizele uzuale.
Analizele au fost facute in ianuarie 2012.
Are 26 de ani, 175 cm si 95 kg. Pana acum 5 ani de zile avea in jur de 80 si ceva de kg.
In ultimii 5 ani de zile s-a ingrasat, probabil ca si din cauza hipotiroidiei, insa este si gurmand si 4 luni e plecat in strainatate in voiaj, iar 2 luni jumate cat sta acasa nu munceste deloc si nu face miscare.
Precizez ca are o problema atunci cand este cald, transpira, cand sta in apa mai calda sau cand face efort ii apar pe corp niste pete rozalii, bubite micute, in special pe piept, dar si pe maini si picioare uneori. I se intampla asta de cel putin 7 ani de zile.
De asemenea se inroseste foarte tare la fata, in obraji si la urechi si uneori pe gat, de culoare roz aprins, in unele momente, la stres, pe caldura, asta cam de 1 an de zile. In acest moment simte si o usoara senzatie de sufocare si agitatie.
Cauza nu o stim, de la ce ar putea fi? Ar putea avea ca si cauza acth-ul si cortizolul?
Alte modificari tegumentare nu are, nu are vergeturi vinetii, are o conformatie normala, nu are picioare subtiri si de la brau in sus sa fie ca un cartof cu 2 scobitori infipte in el. Vreau sa zic ca are conformatie din cap pana in picioare aceeasi. Are putina burta din cauza greutatii.
Hipertensiune nu are.
Avand aceste detalii suplimentare la mesajul meu anterior ce imi puteti spune in legatura cu acth-ul si cortisolul, sunt de luat in seama, sau nu?
E normal sa iasa marite in conditiile acestea de recoltare? Ar trebui repetate intr-un spital? Ce ne sfatuiti?
Multumim,

Toate cele bune.

Raspuns:

– cel mai probabil, valorile crescute ale ACTH si cortizolului seric un reactive, nu din cauza unui sindrom Cushing (exces de cortizol); totusi, cel mai prudent ar fi sa faca si un test de supresie „over-night” la dexametazona 1 miligram; testul consta in administrarea orala a 1 mg de dexametazona la ora 0:00, urmata de recoltatea cortizolului seric a doua zi dimineata, in intervalul 8:00-9:00; in  mod normal nivelul cortizolului seric se supreseaza la mai putin de 5 μg/dl (optim sub 1.8 μg/dl); din pacate, dexametazona sub forma de comprimate nu exista in Romania, dar se poate procura din Bulgaria (cel mai aproape); pentru acest test nu este necesara internarea, dar este indicat sa se faca intr-o perioada in care stresul nu este foarte ridicat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.