Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (10)

July 3, 2009

liana:

Buna ziua, am 38 ani si am fost diagnosticata cu gusa hipertiroidizata. Sunt sub tratament din febr. 2009, moment in care am facut si ecografia cu rezultatul:lob drept: 23,6ml; lob stang 16ml.Interpretata ca: hipertrofie moderata a ambilor lobi cu structura inomogena prin prezenta de multiple formatiuni hipoecogene cu dimensiuni intre 3 si 10mm, iar vascularizatia normala usor accentuata pe parenchin. Analiza sangelui cu valorile: TSH 0,09(din pacate unitatea de masura nu pot sa o precizez) FT4: 3,26ng/ml TRAb:2,46UI/l; Anti-TPO: 22,5 UI/ml; FSH: 9,11 UI/L; LH: 11,8 UI/L; VSH: 21-39mm.Tratamentul l-am efectueat cu Thyrozol 10mg si Propanolol.
Acum am primit recomandarea d-nei dr. endocrinolog (fara sa-mi fi pomenit inainte in decursul celor cinci luni de observatie si tratament) sa fac operatie pentru indepartarea gusei tiroidizate. Faptul m-a bulversat peste masura si mi-a creat o stare de panica permanenta daca resping ideea operatiei agravez oare boala, iar daca accept si in urma operarii se va dovedi ca imi este mai rau? (mentionez ca anterior acestei propuneri starea mea era buna doar cu o usoara jena in zona gatului si transpiratii abundente)De asemeni la ultima analiza hormonala (23iunie)FT4 8,82 pmol/l;iar TSH 2,37 microUI/ml .
Din ceea ce am citit pe acest sait am inteles ca ar fi de preferat descoperirea cauzei hipertiroidismului pentru a fi tratat, or in cazul meu doar banuiesc faptul ca ar fi ereditar. Mama (76 ani) prezinta o “umflatura” la baza gatului spre dreapta dar refuza ideea de a merge la un control. Eu am fost si oricum nu am inteles prea multe din ceea ce mi s-a spus.
Imi exprim speranta ca voi primi un raspuns la aceasta dilema. Precizez ca am si doi copii de 10 si respectiv 9 ani ar fi posibil sa le fi “transmis ” si lor ceva din problema mea, ereditar?
Va multumesc anticipat!!!!!!!

….

Imi cer scuze mai era ceva: in urma examenului RMN mi-a fost depistat un microadenom hipofizar cu diametrul maxim de 3,2mm la nivelul adenohipofizei stangi. Pentru aceasta afectiune nu mi s-au dat niciun fel de explicatii si mi s-a recomandat doar reexaminarea dupa un an…. cu precizarea ca a fost o descoperire intamplatoare fara nici o legatura cu gusa hipertiroidizata. OARE ASA SA FIE?
Multumesc din nou si sper sa nu va deranjez prea tare!

Raspuns:

– din ce ati descris dumneavoastra pare sa fie o gusa polinodulara destul de mare (dupa volumul lobilor) care produce hormoni in exces, determinand hipertiroidie; a fost initiat un tratament cu antitiroidian de sinteza (Thyrozol) si betablocant (propranolol) pentru normalizarea nivelurilor de hormoni tiroidieni si pentru reducerea simptomelor, aceasta fiind abordarea standard (deci corecta) in aceste cazuri; in acest moment exista mai multe posibilitati:

  1. continuati tratamentul cu Thyrozol si functia tiroidei este mentinuta in limite (TSH, freeT4 in valori normale); acest tratament este eficient doar atat timp cat este luat; in momentul in care-l intrerupeti hipertiroidia va reveni; in plus nu are niciun efect pe dimensiunile nodulilor (acestia nu vor scadea in dimensiuni sub tratament); problema ar fi ca Thyrozolul ar trebui luat pe termen nedefinit si, fiind un medicament de sinteza, are efecte adverse;
  2. va operati; se indeparteaza astfel definitiv nodulii tiroidieni, impreuna cu restul tesutului glandei; veti avea nevoie de tratament permanent cu hormoni pentru a-i inlocui pe cei produsi de tiroida; avantajul este ca acesti hormoni tiroidieni sunt identici cu cei umani, fiind din acest motiv mai bine tolerati decat un medicament de sinteza (Thyrozol), care este o substanta straina organismului;
  3. primiti tratament cu iod radioactiv; iodul radioactiv va distruge celulele tiroidiene care produc hormoni in exces; dezavanatjul este ca, fiind o gusa destul de mare, pot fi necesare doze multiple pana cand se obtine efectul dorit; tratamentul poate duce la micsorarea nodulilor, dar tiroida nu va reveni la dimensiuni normale; din aceste motive tratamentul cu iod radioactiv mi se pare o solutie de rezerva la dvs;
  4. nu mai faceti niciun tratament; de departe cea mai proasta decizie; hipertiroidia se va agrava cu risc de complicatii cardiace severe (fibrilatie atriala, insuficienta cardiaca) si osteoporoza; in plus tendinta nodulilor va fi, cel mai probabil, sa creasca;

– recomandarea intereventiei chirurgicale mi se pare, in esenta, corecta; este firesc sa aveti emotii dar, pe de alta parte, exista o problema de sanatate pe care trebuie sa o rezolvati (si care este, fara indoiala, rezolvabila); operatia prezinta niste riscuri, care sunt totusi minore in cazul in care este facuta de un chirurg cu experienta;

– gusa nodulara are o componenta genetica demonstrata si exista un risc mai mare de a face boala la cei care au rude de gradul I afectate;

– acel microadenom hipofizar este probabil o mica tumora benigna care nu sproduce nimic; aproximativ 10-15% din populatia generala are asa ceva; in general acesti mici formatiuni descoperite intamplator nu cresc si nici nu secreta hormoni; ar trebui, totusi, facute niste teste hormonale pentru a verifica faptul ca este nesecretant; oricum, nu are legatura cu ce se intampla in tiroida;

Dr. Claudiu Ţupea

4 Comentarii »

  1. VLAD NADIA says:

    Se poate trata gusa polinodulara cu aplicare externa a unguentului de sanzaiene ? De curand in cadrul unei emisiuni televizate, spunea cineva ca dupa o aplicare externa a acestui unguent timp de 3 luni a scapat de noduli, este posibil asa ceva? Multumesc anticipat.

  2. marica paula says:

    Chiar astazi, 7 aprilie 2010, mi s-a pus diagnosticul de gusa hipertiroidizata si am pornit in cautare de informatii, fiind o afectiune necunoscuta mie. Am 33 de ani si am ajuns la medicul de familie care, ulterior, m-a indrumat catre medicul endocrinolog din cauza faptului ca am slabit foarte mult intr-un timp relativ scurt, desi mananc la fel, iar in mediul meu de viata familiala si sociala nu s-a produs nicio schimbare generatoare de stress.
    Intrebarea mea de abia acum urmeaza, caci medicul endocrinolog, in urma palparii gatului meu, mi-a prescris THYROZOL 5MG 3XZI, METROPROL 1/2 TBX3 ZI, pe care mi-a recomandat sa le incep imediat, iar analizele (BTSH, FT3) sa le fac oricand in decurs de trei saptamani, cand ma asteapta la control. E firesc sa incep tratamentul inainte de analize? Nu vor influenta medicamentele rezultatul analizelor? Voi reusi sa ma ingras in urma acestui tratament? (sunt ingrozitor de slaba, obosita,agitata, nervoasa, iar senzatia de sufocare e teribil de suparatoare). Vor inceta aceste simptome?
    Va multumesc pentru rabdare.

  3. admin says:

    @mircescu mihaela:

    Postarea dvs nu contine nicio intrebare. In aceste conditii eu nu pot ghici ce va intereseaza si nici nu pot comenta o afirmatie vaga legata de aspectul ecografic al tiroidei. Va sfatuiesc sa recititi pagina “Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări” si sa reveniti.

    Dr. Claudiu Tupea

  4. Buna ziua,
    In urma unei ecografii tiroidiene mi s-a pus urmatorul diagnostic:
    glanda tiroida cu dimensiuni usor crescute

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu