Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (948)

March 29, 2013

apostol:

Buna ziua,

Sunt femeie, 30 de ani, fara rude cu boli de tiroida. M-am ingrasat 8 kg in ultimele 10 luni, dupa ce am renuntat la anticonceptionale, si am ajuns la endocrinolog din cauza valorii crescute a prolactinei (64 ng/ml, limite normale 5,18-26,53 ng/ml). Istoric personal: conizatie, urmata de rezultate bune la testul Papanicolau, episoade tensiune arteriala (pana la 16,8). In urma ecografiei hipofizei, mi s-a dat urmatorul raspuns: LDT 44/20/21 mm, contur borselat, capsula integra, ecostructura neomogena, predominant hipoecogena, alternanta plaje hipo si hiperecogene, aspect pseudonodular, LST 43/20/15 mm, contur borselat, capsula integra, ecostructura neomogena, predominant hipoecogena, alternanta plaje hipo si hiperecogene, aspect pseudonodular, vascularizatie normal. Istm 4,7 mm, neomogen, mici adenopatii caracter inflamator latero-cervcal bilateral. Deci, niciun nodul. Alte analize: TSH – 4,5 (valori normale 0,35-4,94 uUI/ml), Free T3 – 3,13 (valori normale 1,71 – 3,71), Free T4 – 0.98 (valori normale 0,71 -1,48 ng/dL). Cu toate acestea, mi s-a indicat sa fac testul pt calcitonina, care din cate stiu este marker tumoral. Exista riscul sa am cancer? Daca nu, ce riscuri de boli sunt?

Raspuns:

– aspectul ecografic sugereaza mai degraba o forma de inflamatie cronica de tip tiroidita; in aceasta idee, analizele ar trebui completate cu masurarea ATPO si a anticorpilor anti-tiroglobulina;

– din datele prezentate nu reise o justificare pentru masurarea calcitoninei, dar este posibil sa existe date suplimentare pe care medicul dv le-a luat in considerare;

– functia tiroidei este deocamdata in limite normale, deci excesul ponderal NU are o cauza tiroidiana;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu