Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (12)

July 3, 2009

ana:

Buna ziua,
Am 33 de ani,am pierdut o sarcina care din punct de vedere anatomico-patologic a fost molara; Dupa 4 luni mi-am facut toate analizele posibile la synevo cluj, printre care si doua valori pentru tiroida,astfel situatia este aceasta:
-Anti TPO rezultat 94,9 …….valori normale <34
-TSH REZULTAT <0.005………..valori normale 0.27-4.2
(doar aceste valori nu sunt bune, restul sunt chiar foarte bune)Ulterior, dupa aflarea acestor analize, mi-am facut un eco-tiroidian, din care a rezultat urmatoarele:
VD =13,9 ml
VS = 3,7 ml
Tiroida hipertrofiata pe seama LTD, cu structura de fond omogen.
LTD e ocupat de un macronodul de 1,95/2,3/3,9cm (9,2ml)omogen cu o zona de lichefiere centrala, bine vascularizat periferic si central
Apoi am efectuat o scintigrafie tiroidiana efectuata cu I-131
Lobul tiroidian Drept- hipertrofiat, transformat nodular cu fixare modificata, Net crescuta a trasorului iodofil in 1/3 medie aspect de nodul ‘cald’, fara suspiciune.
Lobul tiroidian stang -nevizualizat
RIC -valoare crescuta
REZULTAT -Nodul LTD adenomatos.Adenom toxic tiroidian LTD.
Raspunsul medicului specialist endocrinolog a fost, de ce sa ne mai chinuim cu tratament, cand se poate face repede o operatie care in doua zile esti acasa.
Eu asteptam sa mi se explice de fapt ce reprezinta aceste valori din rezultatele mele, si sincer nu stiam ce inseamna pana nu am venit acasa si am citit pe internet despre adenomul toxic.Am incercat sa-i spun medicului sa ma lamureasca desre ce este vorba, dar medicul nu a fact altceva decat sa-mi scrie adresa la ce medic sa ma operez.
Acum as avea o intrebare:
-cum ma va afecta pe viitor acest nodul, si daca as mai ramane insarcinata ar afecta sarcina? Ma intreb acesta a fost motivul pentru care am pierdut sarcina de dinainte de a stii de aceste probleme.
In familia mea nu cunosc cazuri de acest gen.
As dori un copil ce ma sfatuiti sa fac?
M-am ingrasat un pic,adica de la 55 Kg la 59 Kg ,dar cu sarcina pierduta, in rest ma deranjeaza ceva in gat cateodata, ceva de genul ’strangere’
Va multumesc anticipat!

Raspuns:

– din datele prezentate reiese ca aveti o hipertiroidie (TSH subnormal) cauzata de un adenom toxic tiroidian (rezultatul scintigrafiei care a aratat ca nodulul este hipercaptant, “cald”); valoarea ATPO marita arata ca exista predispozitie pentru o tiroidita cronica (Hashimoto); cele doua afectiuni (adenomul toxic si tiroidita cronica) sunt independente una de alta si au efecte opuse pe functia tiroidei: adenomul toxic produce hipertiroidie, iar tiroidita Hashimoto este pricipala cauza de hipotiroidism;

– evolutia adenomului toxic tiroidian netratat este sa creasca in dimensiuni si sa produca, progresiv, cantitati din ce in ce mai mari de hormoni tiroidieni, cu agravarea hipertiroidiei;

– excesul de hormoni tiroidieni scade fertilitatea (deci o sarcina ar putea fi obtinuta mai greu in aceste conditii); daca totusi, fiind hipertiroidiana, ramaneti insarcinata exista un risc crescut de avort spontan, complicatii legate de nastere sau greutate scazuta a copilului; de aceea sfatul meu este sa tratati acest adenom toxic (si, implicit, hipertiroidismul) inainte de a ramane insarcinata; cea mai buna solutie este interventia chirurgicala, asa cum vi s-a recomandat; se indeparteaza astfel nodulul si se rezolva excesul de hormoni tiroidieni in acelasi timp; alternativa este iodul radioactiv; totusi, dupa iod trebuie sa treaca minim un an pana la sarcina (pentru a nu provoca malformatii fatului), efectul se instaleaza lent (in luni de zile) si pot fi necesare mai multe doze pentru normalizarea secretiei de hormoni (fiecare noua administrare amanand sarcina cu inca un an); tratamentul medicamentos (cu antitiroidiene de sinteza) este riscant pe timpul sarcinii (poate fi folosit inainte de operatie pentru a normaliza nivelul de hormoni tiroidieni); operatia va consta, cel mai probabil, in scoaterea lobului drept (cel cu nodulul);

– sarcina molara nu este o complicatie caracteristica hipertiroidismului;

– valoarea crescuta a ATPO arata ca poate aparea o tiroidita cronica (deocamdata va aflati in faza de activare imuna, vezi aci) pe lobul ramas (presupunand ca va operati), cu distructia acestuia; este, de aceea, important sa controlati periodic (la 3 luni) valoarea TSH atat pana la sarcina cat si pe parcursul acesteia; daca apar modificari endocrinologul trebuie sa va ajusteze tratamentul de substitutie;

– cresterea in greutate nu are legatura cu boala de tiroida; senzatia de strangere la nivelul gatului poate fi produsa de acel nodul, care este destul de mare;

Dr. Claudiu Ţupea

1 Comentariu »

  1. Bodescu Laura says:

    Buna ziua!
    Va scriu din nou deoarece am promis ca revin cu noutati dupa interventia chirurgicala pe care trebuia sa o fac in urma diagnosticului de Gusa nodulara LTS. Detaliile despre afectiune inca se mai gasesc in postarile mele anterioare.
    Interventia a avut loc pe data de 1 iulie si nu a fost nici pe departe atat de alarmanta cum ma asteptam. Mi s-a realizat o lobectomie stanga si recuperarea a fost foarte usoara, fiind externata dupa numai 2 zile. Cicatricea pare sa se repare frumos, in urma unei suturi transdermice (daca am inteles bine). Inca mai am mobilitate ceva mai redusa la nivelul gatului, insa nu mi se pare ceva neobisnuit avand in vedere faptul ca au trecut doar cateva zile. Trebuie sa mai merg pe data de 8 iulie pentru scoaterea unor fire de la capetele inciziei (firele folosite la sutura fiind resorbabile) si pe data de 20 iulie pentru rezultatul examenului la parafina.
    Singurele nelamuriri pe care le mai am sunt daca acum, ca am ramas numai cu un lob tiroidian, acesta va reusi sa preia intreaga functie a tiroidei sau va fi nevoie de tratament. Exista riscul sa ma ingras in urma operatiei?
    Pot merge in vacanta la mare dupa jumatatea lunii august daca ma feresc de soare la orele pranzului si acopar zona cu crema de protectie solara foarte mare si o esarfa?

    Va multumesc mult pentru rabdare si pentru ajutorul acordat!
    O zi cat mai buna!

RSS feed for comments on this post.

Lăsaţi un comentariu