Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (996)

July 13, 2013

Tedy:

Stimate domnule doctor,

Vin cu rugamintea sa evaluati si urmatorul caz:

In urma cu ceva timp am mai apelat la ajutorul dumneavoastra care sa ma faca sa inteleg mai bine in ce constau problemele tiroidiene. Am sa incerc sa fac pe scurt un istoric: la sfarsitul anului 2010 am facut histerosalpingografie, analiza in urma careia au inceput problemele mele tiroidiene. La debutul bolii Basedow Graves am luat tyrozol, medicament la care am facut o alergie urata cu endem Q al fetei, dupa acest incident am trecut pe propiltiouracil, medicament ce l am luat in mod constant pana in aprilie 2012, cand l am intrerupt  din proprie initiativa, pentru ca analizele erau ok , analize ce le am repetat aproximativ la 3 luni. La sfarsitul anului 2012 desi analizele erau in limite, TSH ul era mai mic undeva la 0.7 ui/ml si pentru ca imi pregateam dosarul pentru fertilizare in vitro Program National, am decis sa reincep din nou cu propiltiouracil la ultima doza pe care o luam, 100 mg pe zi. Dupa aproximativ o luna de tratament la nivelul pielii am facut pruit , semn ca corpul meu nu mai accepta nici acest medicament. Nivelul Tsh ului meu ajunsese undeva in jude 1.04 ui/ml  si am intrerupt medicamentul. Anul acesta si mai exact in iunie 2013 am primit aprobarea pentru FIV lucru ce m-a debusolat total. La ultimul control ce l am facut am primit clar indicatii ca daca imi doresc o sarcina fara probleme, fara riscuri asupra fatului , solutia este tiroidectomie totala, tinand cont de faptul ca si la propiltiouracil fac alergie.  Gandurile mele sunt multiple: am tot studiat caracterisiticle bolii Basedow Graves, iar eu nu am gusa, nu am ochii iesiti din orbite, nu am scazut brusc din greutate cu multe kg si ma tot intreb daca diagnosticul a fost corect pus… la data respectiva (dupa efectuarea HSG ului la sfarsitului anului 2010) prezentam ca rezultate ale anlizelor urmatoarele: – TPO (AC anti tireoperoxidaza) 573 interval de referinta <5.51; – 2,63 interval de referinta 0,58 – 1,59 ngml;; Free T4 – 2,94 interval de referinta 0,70 – 1,48; ; TSH 0.0098 – interval de referinta 0,35 – 4, 94 microUl/ml, la ecograf Am facut  TRAB – ul in 2011 cand rezultatul a fost echivoc, si in martie 2013 cand am avut acelasi rezultat echivoc….. si eu inca ma intreb daca am avut pus corect acest diagnostic…?!?

Ultilmele analize efectuate sunt in data de 06.10.2013 au urmatorul rezultat: TSH = 0.7326 Ui/ml ; T3 = 1.18 ng/ml; Free T4 = 1.22 ng/dl ; tiroida e ok,curata, nu prezinta nici o problema, ecografie factuta in martie 2013.

Am primit schema de tratament pentru FIV iar procedura de tratament urmeaza sa inceapa undeva la sfarsitului lunii septembrie 2013. Pentru ca, complicatiile sa fie evitate trebuie sa fac tiroidectomie totala? .. tinand cont de faptul ca eu prezint aceste tipuri la alergii la medicamente, la tyrozol si  la propiltiouracil … La ce riscuri ma supun in cazul in care nu fac aceasta interventie? La ce riscuri supun fatul? In urma tiroidectomiei totale care este riscul asupra masei corporale? Poate o pastila sa inlocuiasca total sau doar numai partial o asa uzina complexa cum este glanda tiroida? Recunosc ma tem sa nu ma ingras excesiv, eu avand o structura miniona (1.48 cm si 39 kg); Exista riscul sa intru in hipotiroidie, hipoparatiroidie? Ce se va intampla cu glandele paratiroide? Stiu ca au si ele rolul lor important in organism. La cat timp dupa interventie pot incepe procedura de FIV? (am timp pana la sfarsitul luni septembrie sa ma echilibrez hormonal?) Banuiesc ca in urma tiroidectomiei totale, valorile markerilor tiroidieni o vor lua razna si ca va necesita timp pentru a fi adusi in limitele normale. Am citit si din cate am inteles nivelul TSH ului optim pentru realizarea FIV ului este undeva in jurul valorii de 1 ui/ml , optim sub 2 ui/ml.

Nu stiu care este solutia corecta, nu stiu daca diagnosticul de boala Basedow Graves a fost pus corect, ma tem sa nu mi se schimbe viata in mai rau dupa aceasta interventie chirugicala, sa nu inlocuiesc problemele prezente cu altele, cum ar fi oscilatia masei corporale, variatia intre hipo si hipertiroidei… sau alte probleme ce pot sa apara in lipsa acestei glande. Este foarte usor sa o scot, dar un lucru e sigur, o alta tiroida nu imi va mai creste in cazul in care ma voi confrunta cu alte probleme dupa aceasta interventie, caci am citit cazuri si cazuri… Este drept ca decizia imi apartine mie in totalitate, insa cred ca am nevoie sa fiu linistita intr-o anumita masura….ca problemele nu pot fi mai mari dupa realizarea tiroidectomie totale. Stiu ca nu pot fi eliminate riscurile sub nici o forma si ca fiecare corp e diferit si reactioneaza diferit, insa eu as vrea sa stiu concret conform studiilor care sunt riscurile la care ma supun atat eu cat si un viitor copil in cazul in care nu ma operez si care sunt riscurile ce pot aparea in urma interventiei si ma refer la modul de viata. Oooof tiroida este atat de complexa….

In asteptarea raspunsului dumeavoastra va multumesc anticipat!

Va doresc numai bine si multumim pentru ajutor!

Raspuns:

– rezultatele din 2010 arata prezenta unei hipertiroidii cu substrat autoimun; de departe cea mai probabila varianta este boala Basedow-Graves; nu este necesar sa aveti toate manifestarile clinice pentru ca diagnosticul sa fie précis; nu toti pacientii isi modifica greutatea sau au oftalmopatie; exista chiar si 5% dintre ei cu TRAb negativ;

– teoretic nu se pot exclude si forme acute ale unei tiroidite autoimune, dar in astfel de cazuri, sub propiltiouracil (sau Thyrozol), se instaleaza rapid hipotiroidia severa; deci mi se pare o varianta improbabil la dvs, unde sub tratament analizele s-au normalizat;

– boala Basedow-Graves intra in 30-50% din cazuri in remisie, uneori prelungita; remisie inseamna teste de laborator normale si absenta manifestarilor clinice de hipertiroidie, fara a mai urma vreun tratament; este posibil ca dvs sa va regasiti intr-o astfel de situatie; intotdeauna in astfel de cazuri exista riscul unei recidive; tratamentele pentru FiV, stresul procedurilor, sunt factori care cresc riscul unei recidive ce poate aparea intr-un moment foarte nefavorabil;

– toate riscurile tiroidectomiei enumerate de dvs sunt corecte, dar depind mult de experienta chirurgului; intr-o clinica cu experienta rata acestor complicatii este 1-2%; oscilatiile greutatii dupa operatie sunt mult mai rar intalnite decat se crede;

– oricum este vorba de un caz destul de complex, iar o recomandare clara nu se poate face (si nici nu trebuie facuta!) doar pe baza unei postari; cele de mai sus sunt doar cateva comentarii legate de problema dvs, cu scopul de a va ajuta sa intelegeti mai bine situatia;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu