Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1012)

August 7, 2013

Rox:

Buna ziua Domnule Dr,

Am 30 de ani si de 1 an de zile incerc sa raman gravida. Acum un an am avut o extrauterina si a trebuit sa fac o pauza. Medicul ginecolog mi-a recomandat de curand sa fac urmatoarele analize ce au urmatoarele valori:

Testosteron – 0,44 [0,06…0,82]
TSH – 5,10 [0,27…4,20]
Prolactina – 1051 [102…496]
T4 – 78,63 [66…181]
T3 – 1,37 [1,30…3,10]
ATPO – 10,52 [<34]

In urma valorii marite ale TSH si prolactiva am fost la un endocrinolog pentru a afla daca e indicat sa raman insarcinata in aceste conditii. Mi-a dat tratament cu eutirox 25 alternat cu 50 daca nu am rabdare sa astept sa vedem evolutia fara tratament. Mi-a spus ca ca se poate sa fi fost ceva temporar si sa se regleze dar ca daca vreau sa fac copil pot sa iau tratament fara sa-mi afecteze daca se dovedeste ca nu ar fi fost necesar. Va rog sa-mi spuneti daca ar trebui sa mai astept pana sa incep tratamentul si sa repet analizele sau pot incepe acest tratament. Daca cumva s-ar regla valorile de la sine iar eu totusi am luat tratamet poate sa-mi “invete” tiroida lenesa si sa fie nevoie sa iau mereu? Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac deoarece ne dorim un copil iar sansele mele d p d v ginecologic sunt tot mai mici. Va multumesc

Raspuns:

– eu as completa investigatiile cu o ecografie de tiroida si masurarea nivelului ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina); o tiroidita autoimuna (cronica/Hashimoto) poate fi prezenta, cel putin fazale incipiente, si cu ATPO in limite; este important sa avem toate investigatiile cand interpretam o crestere usoara a TSH ca tranzitorie vs. boala cronica in stadiu incipient;

– daca intr-adevar sarcina este o prioritate, tratamentul ar trebui inceput asa cum a fost recomandat; o tiroida sanatoasa se poate “dezvata” de un astfel de tratament daca nu este necesar; oricum, in vederea unei sarcini este mai sigur sa luati tratamentul;

– nvelul crescut al prolactinei necesita si el atentie (si evaluare endocrinologica); exista numeroase conditi si  medicamente care pot creste aceasta valoare, dar nu trebuie exclusa posibilitatea unei cauze strict hipofizare;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu