Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1015)

August 8, 2013

Monica:

Buna ziua! Am 36 ani, sex feminin, 1,66cm si 61 kg. Am facut testele necesare (inclusiv cele de imunologie – markeri endocrini si autoimunitate)in urma cu 6 luni inainte de a incepe stimularea ovariana. La momentul respectiv toate rezultatele au fost in limitele normale. Dupa 3 cicluri de stimulare ovariana cu doza minima 75 u.i. FSH/75 u.i. LH pe zi pentru inseminare artificiala ( din care nu a rezultat nicio sarcina) mi-am refacut analizele iar rezultatele au fost urmatoarele:

TSH – 1.6274uUI/mL ( 0.35-4.94uUI/mL)
FreeT4 – 1.1ng/dL (0.70 – 1.48 ng/dL )
Testosteron – 0.25 ng/mL (fara contraceptive 0.09 – 1.09 ng/mL
SHBG – 37.1 nmol/L (19.8 – 155.2 nmol/L)
DHEAS – 333.7 ug/dL (74.8 – 410.2 ug/dL)
Prolactina – 26.77 ng/ml (5.18 – 26.53 ng/ml)
Ac Anti TPO – 1 UI/ml (<5.61 UI/ml)
Ac Anti-Tiroglobulina – 30.44 UI/mL ( <4.11 UI/ml)
Colesterol total – 234mg/dL ( nivel optim 60mg/dL)
LDL – Colesterol 150 mg/dL (nivel optim <100mg/dL)
Trigliceride – 67 mg/dL (nivel convenabil <150mg/dL)

Mentionez ca mama mea este in tratament cu Euthyrox de cand a intrat la menopauza (de ~ 7 ani).Eu am cicluri regulate de 31 zile, numai ultimul (cand am facut si aceste analize) a fost dereglat, menstruatia venind cu 8 zile mai tarziu. Nu sunt insarcinata.Colesterolul meu se mentine la aceleasi valori ridicate de mai multi ani.
Va rog sa-mi spuneti daca Prolactina usor crescuta si Ac Anti-Tiroglobulina marita pot fi urmari ale stimularilor ovariene sau pot exista alte cauze? Este cazul sa ma impacientez cu aceste rezultate?
Exista posibilitatea, fara tratament ca Ac Anti-Tiroglobulina sa revina in limite normale?

Va multumesc!
Cu stima, Monica

Raspuns:

– valoarea foarte putin crescuta a prolactinei este lipsita de importanta; acest hormon creste in conditii de stres, iar un astfel de nivel poate aparea in urma unei multitudini de situatii absolut banale; o repetare a acestei analize peste 6 luni este absolut suficienta;

– de asemena, nivelul anticorpilor  anti-tiroglobulina este doar putin crescut, desi nu pare; in tiroidita autoimuna sunt tipice valori de cel putin 150-200 UI/ml; altfel zis, la aceasta valoare nu inseamna ca aveti boala sau ca ea va aparea in mod obligatoriu in viitor; este indicat totusi sa se faca controale periodice, cel putin unul pe an; oricum, nu este necesar vreun tratament la acest moment;

– stresul legat de infertilitate si de procedurile de fertilizare asistata poate fi un factor declansator pentru unele afectiuni de tiroida, cu atat mai mult cu cat exista si antecedente in familie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu