Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1016)

August 8, 2013

Cristina Cogut:

Buna ziua,

Am 38 de ani si in urma cu 3 ani am fost diagnosticata cu tiroidita Hashimoto. In prezent urmez tratamentul cu L-Thyroxin 100. Rezultatele celor mai recente analize sunt urmatoarele:

TSH 0,07 mlU/l (0,27 – 2,50)
FT3 2,40 pg/ml (2,00 – 4,40)
FT4 12,4 pg/ml (9,3 – 17,0)
Anti-TPO 34,8 IU/ml (0,0- 34,0)

Ma ingrijoreaza valoarea foarte mare a hormonului paratiroidian:
PTH intakt 279,1 pmol/l (1,6 -6,9)

Alte valori:
Calcium 2,17 mmol/l (2,15- 2,50)
Phosphat an. 0,91 mmol (0,81 – 1, 45)

Acum 1 an si jumatate am luat Vigantoletten, apoi medicul endocrinolog a considerat ca nu mai am nevoie de vitamina D3.
As dori sa stiu cum se explica valoarea PTH crescuta, daca mai trebuie sa fac si alte investigatii sau daca este suficient sa iau din nou D3 pentru a rezolva problema (este prima data cand mi s-a facut analiza aceasta).

Pe foaia de laborator mai sunt doua valori ale vit. D si anume:
25 – Hydr. Vit.D 45,7 nmol/l (25 – 116)
1,25 OH Vit. D 179,0 pmol/l (43- 168)

Va multumesc!

Raspuns:

– valoarea subnormala a TSH arata ca tratamentul cu L-Thyroxin este excesiv si doza trebuie redusa;

– combinatia de (1) PTH foarte crescut, (2) calciu si potasiu spre limita inferioara a normalului si (3) vitamina D in limite este foarte neobisnuita, neincadrandu-se in niciuna din afectiunile comune ale acestor glande; cel mai probabil este vorba de o eroare de laborator si, in prima instanta, analizele ar trebuie repetate la un alt laborator; daca aceleasi rezultate se confirma, este obligatorie reevaluarea la endocrinolog, eventual intr-un centru mai mare, cu experienta pe afectiuni ale glandelor paratiroide;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 Comentariu »

  1. Maria says:

    Domn doctor,mi-ati raspuns de multe ori la intrebari si va multumesc foarte mult.
    As dori sa imi spuneti Tsh ,F T3 ,Ft 4 ,valori normale ,dar simptomele persista,de ce oare?
    Am incercat 3 zile sa nu mananc gluten(pot sa va zic ca in a treia zi m-am simtit foarte bine,ca atunci cand nu aveam probleme cu tiroida).
    Am vrut sa incerc pe propria piele daca se intampla ceva cand mananc paste din grau,si dintr-o data simptomele au revenit(glezne umflate,palpitatii,memorie scurta,etc).
    Ce credeti exista vreo corelatie intre gluten si Hashimoto?

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu