Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1021)

August 28, 2013

Elena Petronela:

Bună seara domnule doctor !!
Am 41 de ani , am început să intru la menopauză şi îm urma unui control la endocrinologie am fost diagnosticată cu tiroidită cronică autoimună cu normatiroidie , preclimax cu tulburări neurovegetative , hipocalcemie . Mi s-a recomandat tratament cu procor timp de 3 luni , cicloproginova şi osteogem complex timp de 2 luni . La ecografia tiroidiană am avut următoarele rezultate :
LTD = 12/28/10 mm VLTD = 1.68 ml VT = 10.23 ml
LTS = 19/50/18 mm VLTS = 8.55 ml VN = 10-18 ml

Rezultatul analizelor de sânge este :
– Calciu seric total 8,4 interval de referinţă 9-11 mg/dl
– Calciu ionic seric 4,42 interval de referinţă 4,5 – 5,5 mg/dl
– ATPO 134 interval de referinţă 0-35/Ul/mL , faza foliculară 2,8-11,3 mlU/mL , faza ovulatorie 5,8-21,0 mlU/mL
– FSH 43,0 , faza luteală 1,2-9,0 mlU/mL , posmenopauza 21,7-153,0 mlU/mL
– FT4 0,92 intervl de referinţă 0,65-2,3/ng/dl
– TSh 2,28 int de ref 0,4-4,5/uUl/mL

Nu sunt antecedente în familie cu boli de tiroidă.
Aş vrea să îmi daţi mai multe detalii în ceea ce priveşte aceastş boală , ce consecinţe are pe termen lung şi dacă se vindecă total cu tratamentul pe care îl am sau trebuie operată , ce riscuri sunt să îmi apară noduli şi să se ajungă la cancer tiroidian .
Vă mulţumesc . Aştept răspunsul dumneavoastră !!!

Raspuns:

– rezultatul ecografic, asa cum l-ati prezentat dvs, arata doar dimensiunile tiroidei, fara niciun fel de detaliu privind structura; de aceea, nu ajuta in vreun fel la confirmarea diagnosticului;

– valoarea usor/moderat crescuta a ATPO ridica intradevar suspiciunea pentru o tiroidita autoimuna; nivelurile normale ale TSH si FT4 arata ca tiroida functioneaza (inca) normal;

– tratamentul pe care l-ati primit NU este pentru tiroida; de altfel, in aceasta etapa de boala nici nu este nevoie de tratament; monitorizarea periodica este suficienta;

– tratamentul tiroiditei cronice nu este chirurgical decat in foarte rare cazuri; de asemenea, nu se ajunge de la tiroidita la cancer;

– pentru o cat mai buna intelegere a problemei va recomand sa cititi cele 3 articole dedicate subiectului, incepand cu primul – http://tiroida.ro/?p=408 ;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu