Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1040)

October 14, 2013

raluca toma:

Buna ziua,
Am 34 de ani si in urma unui consult endocrinologic am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna cu hipotiroidie subclinica si hiperandrogenism.
Rezultatele analizelor au fost urmatoarele:
ANTI-TPO = 137.3 Ul/mL (interv de ref <34)
ANTI-TIROGLOBULINA = 1255 Ul/ml (<= 115)
FT4 = 17.11 pmol/L (12-22)
TSH = 5.33 qUL/mL (0.270-4.20)
FT3 = 5.44 pmol/L (3.1-638)
T4 = 122.4 nmol/L (66-181)
DHEA-S = 571 qg/dL (60.9-337)
FSH = 5.8 Mul/ML (1.2-9)
TESTOSTERON = 2.3 nmol/L (<1.67)

METANEFRINE LIBERE PLASMATICE
METANEFRINE = 28 pg/ml (<90)
NORMETANEFRINE = 32 (<180)

Metanefrinele au fost facute pt a exclude varianta unei tumori pe suprarenale.In urma unei ecografii, s-a confirmat faptul ca nu este nimic in neregula cu suprarenalele, insa valoarea DHEA-S este mare.

S-a recomandat tratament cu Euthyrox de 25 mg pentru doua saptamani, iar dupa cele doua sapatamani sa se mareasca doza la 37.5mg.
De la inceputul tratamentului,am avut urmatoarele stari: palpitatii pe tot parcursul zilei, tiuit in urechi, cresterea tensiuni, nod in gat.Dupa o luna de tratament, starea se mentine, in special palpitatiile (mai mult seara acum) si nodul in gat.
Mentionez ca, dupa starile pe care le-am avut,mi-a fost teama sa cresc doza…sunt in continuare pe 25mg/zi.

Este normal sa am aceste stari, in urma tratamentului cu Euthyrox si daca vor trece?
De ce creste valoarea DHEAS daca nu am nimic pe suprarenale?
Hirsutismul(parul din barba) se poate trata intern?
Va multumesc foarte mult pt rabdare si astept raspunsul dvs!
Raluca T

Raspuns:

– este foarte putin probabil ca tratamentul cu Euthyrox 25 micrograme/zi, in contextul testelor de laborator, sa aiba vreun efect negativ asupra starii de sanatate; ar trebui repetate testele de functie tiroidiana (TSH, FreeT4) si, daca sunt in limite normale, tramentul trebuie continuat;

– sursa cea mai frecventa pentru un exces de testosteron la femei este ovarul, nu glanda suprarenala; o ecogrfie utero-ovariana  transvaginala in ziua 13-14 a unui ciclu menstrual este una din investigatiile necesare; de-abia dupa ce se lamureste de unde vine acest testosteron se pune problema tratamentului;

– metanefrinele si normetanefrinele plasmatice normale exclud doar o anumita tumora de glande suprarenale, nu toate posibilele afectiuni ale acestora;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu