Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1043)

October 17, 2013

Marinela D.:

Buna ziua domnule doctor!
Va rog o parere/indrumare
Am 39 de ani, 170 inaltime,72 Kg.consult de rutina eco san in iulie 2012.
Rezultate: san stang fara formatiuni patologice; san drept: nodul hypoecogen, cu contur net, regulat, far semnal vascular, de 10,9 mm L, elastografie. Nu se vizualizeaza adenopatii axilare.
Tiroida- reyultat eco: dimensiuni normale, structura neomogena difuz, contur neregulat, vascularizatie crescuta. LD – nodul hipoecogen, neomogen, vascularizat, de 9,7 mm. Diagnostic: tiroidita cronica autoimuna.
Istoric: ciclu regulat la 28 de zile, iar de aprox 1 an oscileaza intre 23-28 de zile, fara afectiuni tiroidiene in familie, o stare generala buna, fizic si psihic, in ultimele luni cu tendinta de ingrasare desi sunt foarte atenta cu alimentatia.
Analize :august 2012 Anti-tiroglobulina 364,3 Ul/mL (valori ref < 115,Anti TPO 146,9 Ul/mL(val ref <34), TSH 1,39 uUI/mL (valori ref 0,27-4,2), FT4 15,8 pmol/L (val ref 12-22).
Tratament recomandat: LThyroxina de 25 (dimineata luni, miercuri vineri); progestogel dimineata si seara in perioada 16-25 a ciclului menstual; Vitamina E forte 1 tb/zi; Femicur, 1tb/zi. Consultatie si eco peste 6 luni. Nu au urmat tratamentul, am cerut o alta parere.

A doua parere endocrinolog: medicul endocrinolog nu a prescris tratament specific cata vreme TSH si FT4 sunt in limite normale, doar analiza TSH la 3 luni si ecografie. Mi a fost prescris o luna magne B6
Septembrie 2012 : ecografie tiroida discret marita, structura neomogena, la niv. CD se evidentiaza o formatiune de 7 mm. Ambii sani cu discreta fibroza in cadranale superioare si SE.
Reyultat analize: prolactina – 268 uUl/mL (referinta 102-496), TSH 1,28 (0,27-4,20), calcitonina- 2,3 pg/ml (< 11,5); hemoleucograma completa, colesterol seric total, GOT, GPT, examen complet urina, magneyiu seric, calciu seric total , proteine totale serice, calciu ionic, glicemie , VSH – toate acestea in limite normale.
Decembrie 2012: Proteina C reactiva- 0,1mg/dL (< 0,5), fibrinogen-332 mg/dL(200-400), VSH si urocultura – normale.
Martie 2013: TSH 2.10 uUI/mL
Iunie 2013; TSH -1,71
A treia parere endocrinolog, septembrie 2013: Diagnostic- Gusa polinodulara . Tetanie manifesta.
Analize: vsh 20/40 (referinta 7;20), hemoleucograma completa: aici doar neutrofile segmentate sunt modificate 48(ref 50-70) si mch-MCH 26,36 pg (ref 27-31), trigliceride, magneziu seric, LDL, HDL, GPT, GPO, glucoza serica, colesterol total,lipide totale- toate intre valori normale; calciu total 8,4 mg/dl (8,6-10,3), calciu ionic 3,36 mg la 100 (ref 4,2; 5,2); TSH 1,352 uUl/ml (0,500-4,670), FT4 0,97 ng/ml (0,71-1,85)
Tratament prescris: euthyrox de 25 o tb/zi, seleniu 100mg o tb/zi, osteogen complex 1 tb/zi – cura de 10 zile timp de 3 luni. Mi a fost recomandat un RMN la san si analize de CA 15-3, calcitonina.

Cu aceasta descriere, domnule dr. va rog sa-mi spuneti daca:
1. Tyroxina este indicata avand in vedere ca valorile TSH si FT4 sunt in limite normale? Si daca da, doza ar fi corecta?Trebuie sa spun ca mi e foarte teama de efectele tratamentului mai ales ca-mi doresc si un copil. 2. Diagnosticele unt corecte? Tiroidita autoimuna, apoi gusa polinodulara
3. Exista suspiciune de cancer la san?
Va multumesc anticipat pentru raspuns,. Succes si realizari in ceea ce intreprindeti!
Marinela,

Raspuns:

– intr-adevar, investigatiile sustin diagnosticul de tiroidita autoimuna aflata intr-o faza in care productia de hormoni se mentine normala; in aceste conditii, tratamentul cu hormon tiroidian (Euthyrox) nu este necesar; in conditiile unei sarcini, cand nivelurile de hormoni tiroidienei trebuie mentinute in limite mai stricte, acest tratament poate fi indicat, dar doar in urma unor analize;

– pe baza datelor prezentate de dvs, diagnosticul complet al afectiunii tiroidiene este “Gusa nodulara pe fond inflamator cronic”;

– sunt prea putine informatii pentru a putea avea o opinie in privinta problemei de la san, iar aceasta patologie oricum nu face parte din tematica blogului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu