Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1047)

October 17, 2013

Andreea B:

Buna seara!
In urma cu o luna si jumatate mama mea in varsta de 55 de ani a inceput sa se simta rau: puls foarte mare (115-122 batai/ minut), palpitatii, agitatie, tremor al manilor, transpiratii, obosea foarte repede si a inceput sa piarda in greutate (cam 6 kg in 2 saptamani). Si-a efectuat analizele iar rezultatele a fost urmatoarele:
tsh – 0,005 (0.494-4.67)
colesterol – 100 (<200)
glicemie 113 (70-120)
creatinina 0.47 (0.6-1.1)
VSH – 25 (10-20).

In uram consultului medicul endocrinolog a constatat ca sufera de hipertiroidie. A facut si ecografie, nu are nodului dar dimensiunile tiroidei sunt de 23 mm la ambii lobi. A inceput tratamentul cu thyrozol de 10mg, la inceput 4 /zi apoi dupa o saptamana a inceput cu 3/zi.De asemenea este sub tratament si cu lokren de 20 mg si prestarium. In prezent bea thyrozol 1 dimineata si 1/2 seara. mentionez ca tratamentul cu thyrozoll-a inceput in 2 septembrie, iar cel pentru tahicardie il ia de mai multi ani. Dupa 10 zile de tratament a inceput sa se simta bine.
I s-a dat sa faca din nou analizele dupa mai bine de o luna de tratament si rezultatele sunt urmatoarele:
tsh -0.0050 (0.490-4.67)
FT4 -0.41 (0.93-1.71)
colesterol 335 (<200)
glicemie 92 (70-120)
ca ionic 1.32 (1.1-1.3)
mg 1.65 (1.6-2.5)
TGP 63 (2-42)
Ce inseamna rezultatul acestor analize? A trecut din hipertiroidie in hipotiroidie? Ce trebuie facut in acest caz? Ea are programare la medicul endocrinolog abia peste cateva zile insa incepe sa aiba din nou transpiratii si palpitatii, este agitata, iar pulsul este acum scazut (59-60 batai/ minut).
Va rog daca se poate sa-mi dati un raspuns caci este foarte speriata si stresata.
Mentionez ca in familie nu au mai fost cazuri de bolnavi de tiroida, iar mama mai are si vitiligo.
Va multumesc pentru bunavointa si disponibilitate.

Raspuns:

– este posibil ca tratamentul cu Thyrozol sa blocheze tiroidia prea mult; nu se poate sti dinainte care este doza optima pentru fiecare pacient; ajustarea dozei in functie de analize aduce treptat functia tiroidei in parametri normali, dar acest proces dureaza de obicei saptamani/luni;

– in plus fata de analizele facute, ar trebui masurat si nivelul T3, pentru a avea o imagine mai completa a functiei tiroidiene;

– transpiratia excesiva si palpitatiile, cu aceste rezultate, sunt cel mai probabil rezultatul anxietatii decat a bolii de tiroida;

– in esenta, nu este nicio problema sa asteptati cateva zile pana ajunge la control la medicul curant;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu