Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1061)

November 13, 2013

Alina Nicola:

Buna ziua,
Am 26 de ani, si imi doresc sa raman insarcinata.
In ultimele luni am o dereglare a ciclului mentstrual, a intarziat ultima luna 3 saptamani, mai inainte a venit mai devreme si tot asa. Acum 3 sapt am fost la ginecolog in urma unor dureri puternice de burta. Am facut o ecografie si am descoperit un chist de 5 cm. Am asteptat sa vina CM, si in ziua 3 am facut analize de dozare hormonala, printre care si TSH, T3 si T4. Urmand ca de la urmatorul CM sa iau anticonceptionale pentru tratarea chistului(nu am luat nicodata). Dupa terminarea CM din luna Oct, am mai mers o data la ecografie sa vad care mai e situatia cu chistul. Aacesta s-a absorbit singur. Am aflat pe urma si rezultatul analizelor hormonale. Din toate, vreo 10 – progesteron, prolactina, estradiol, 17 hidroxi,DHEA-S, FSH, testosteron si cele pentru glanda tiroida, mi-a iesit modificata una singura, si anume T3. Valorile sunt: TSH 1.71 μIU/mL cu valorile normale intre 0,40 – 4; T3 a iesit 75 ng/dL cu valorile normale intre 84-172; T4 a iesit 5.54 μg/dL cu valorile normale intre 4.50-12.50.
Urmeaza sa merg la endocrinolog.
Cum ar putea fi interpretate aceste analize? Ar putea fi vorba de o hipotiroidie?
Multumesc mult, Alina.

Raspuns:

– foarte probabil, valoarea subnormala a T3 NU arata hipotiroidie; testele uzuale pentru evaluarea functiei tiroidiene sunt TSH si FreeT4; daca acestea sunt normale, tiroida functioneaza normal;

– in contextul in care va doriti o sarcina, va recomand si masurarea auto-anticorpilor specifici bolilor tiroidiene: ATPO si ATGL; in felul acesta se poate exlude o tiroidita cronica in faza incipienta; daca la palpare tiroida este marita de volum sau nodulara, este indicata si o ecografie;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu