Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1065)

November 14, 2013

Breazu Gina:

Buna ziua,
Am 44 ani si ciclu neregulat cam de 4 luni, adica am din doua in doua saptamani. Acum un an am fost diagnosticata cu tiroida autoimuna. Acum o saptamana am fost sa refac analizele si am avut urmatoarele rezultate:
ATPO (ECLIA) 19.73 interval bilogic de referinta 0-34/UI/mL
Estradiol 29.75 pg/mL
FSH 13.59 mlU/ml
Free T4 15.50 pmol/L val.biologice de ref. 12-22
Prolactina 1891 ulU/ml val. biolog. ref. 102-496
TSH 4.32 microlU/ml val.biolog. ref. 0.27-4.20
In urma acestor analize mi s-a recomandat RMN craniu – hipofiza.
Rezultat RMN :M[icro]oadenom hipofizar, Leziune demienilizanta subcorticala frontala dreapta, Usoara deviatie de sept osos nazal, Hipertrofie de cornete nazale inferioare si mijlociu drept.
As dori parea dvs. daca sa-mi fac griji majore sau nu avand in vedere ca sunt programata la medicul endocrinolog in data de 20.11.2013 si am oarece nedumeriri pana atunci. Va multumesc anticipat !

Raspuns:

– valoarea crescuta a prolactinei reclama intr-adevar evaluarea imagistica (adica RMN) a hipofizei; eu as recomanda in plus masurarea prolactinei dupa precipitarea cu polietilenglicol (PEG); in felul acesta se poate exclude macroprolactinemia, adica o crestere a valorii acestui hormon in analizele de sange, fara a exista propriu-zis un exces de prolactina activa biologic; daca si dupa precipitare ramane o un nivel crescut, se poate diagnostica un microprolactinom si tratamentul medicamentos se poate initia;

– nu ati precizat care au fost investigatiile in urma carora s-a stabilit diagnosticul de hipotiroidie in urma cu un an; testele actuale arata doar un TSH la limita superioara a normalului, cu ATPO normal, ceea ce nu inseamna in mod obligatoriu ca o forma reala de hipotiroidie e prezenta; astfel de mici modificari in analize pot fi tranzitorii; completarea investigatiilor cu FreeT4, ATGL (anticorpi anti-tiroglobulina) si ecografie poate fi necesara pentru a preciza un diagnostic cert;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu