Răspunsuri la întrebări (1074)

Elena St.:

Buna dimineata,

Am 29 ani si sunt din Targu Mures.In urma cu un an la ecograf mi sa depistat nodul la glanda tiroida si am facut tratamentt cu euthirox de 25mg si in prezent am facut si un RMN hipofizar si am fost depistata si cu un adenom hipofizar de 4 mm secretant de prolactina.
_Tiroida_
Recent am facut punctie tiroidiana lobul drept si diagnosticul este frotiu benign(gusa nodulara) si ex.citologic: fond coloid foarte abudent,foliculi normali citologic cu aspect de fagure de miere si foliculi cu discreta metaplazie oncocitara a epiteliului, macrofage.
Am facut si analizele de sange precum biochimie, hemoleucrograma completa si markeri endocrini(ft4, ft3,prolactina, atpo, tsh,). Toate mi-au iesit in intervale normale mai putin prolactina care era de 86 ng/ml si valorile de referinta:2.8-29.2 ng/ml.
La ecografia tiroidiana facuta recent:
-lob stang: 19/20/43 , contur neregulat structura difuz neomogena prin prezenta de arii hipoecogene pseudomilimetrice g1 cateva vepte (?) hipoecogene vascularizat usor mai accentuat a parenchinului (?) glandular.
– lob drept: 21/16/53,inferior se evidentiaza o leziune nodular hipoecogena, neomogena cu mici arii transonice induse bine delimitate cu contur lobulat, vascularizata predominent periferic ce prezinta cateva microcalcifieri cu dim maxima de 20mm, inferior de lob stang tiroidian se evidentiaza un nodul hipoecogen de 10 mm, bine delimitat, adenopatie?
-istm 10/12
concluzii: nodul tiroidian drept, adenopatie si corotido jugulare inf. stang, tiroidila
La IRM hipofiza
-examenul irm cerebral nu deceleaza modificari de semnal, cu importanta patologica prezente intra sau supratentoriala. La nivel de anterohipofiza paramedian stg se deceleaza microadenom cu dim. max de 4 mm ce exercita discret efect de masa pe tija pituitara.
Cateodata pe partea dreapta a gatului , mai exact locul unde am facut punctia tiroidiana mi se mai inroseste piele si ma mananca pielea in jurului gatului cand ma trezesc.
Medicul endocrinolog mi-a mai dat acum o serie de alte analize cum ar fi: prl, fsh,lh,estradiol,cortizol, gh, igf i, tsh, ac.tpo,antiroglubina, calcitonina, pth, calciu toate intre ziua 3-5 a menstruatiei si dupa ce fac analizele a zis ca voi urma cel putin 1 an de tratament cu dostinex si repetarea prl tot la 3 luni si un IRM tot la 6 luni pana vedem evolutia exacta.
De tiroida nu s-a putut pronunta cu exactitate pana nu vede si aceste analize dar a propus ca cel mai bine ar fi sa-mi scot tiroida pentru a nu avea si alte complicatii pe viitor.
As dori sa stiu si opinia dumneavoastra. Va multumesc

Raspuns:

– un nodul de 2 cm care este confirmat benign la punctie nu trebuie indepartat chirugical decat daca creste semnificativ in dimensiuni sau apar modificari suspecte de structura; care mai este rolul punctiei daca si un rezultat benign duce tot la operatie?

– masurarea calcitoniei este logica si, in cazul putin probabil in care se gaseste o valoare crescuta, operatia e de asemenea indicata;

– prolactina ar trebui masurata si dupa precipitare cu polietilenglicol (PEG); aceasta este o tehnica de laborator care indeparteaza moleculele prea mari de prolactina din cauza carora se pot gasi valori mari fara a exista un exces propriu-zis al acestui hormon; daca si dupa aceasta precipitare valoarea ramane la fel de mare se poate indica tratament cu Dostinex;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.