Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1100)

February 1, 2014

Anca Raluca:

Buna ziua. Numele meu este Anca, am 30 de ani si in urma cu 5 luni am pierdut o sarcina aflata in saptamana a 8-a.Pentru a afla daca tiroida a influentat pierderea de sarcina si pentru ca sora mea a fost recent diagnosticata cu tiroida autoimuna am efectuat un control la tiroida. Valorile de la laborator s-au incadrat in limite normale:TSH b= 1,7(limite 0,4-4), FT3=2,7(limite 1,8-4,3),FT4= 8,8(limite 8,6-18), Anti-TPO-AK < 50(limita<50).
La ecografie se observa 2 lobi de dimensiuni normale spre mici cu un volum total de cca 13ml(norma superioara pt.femei este 18ml).In ambele parti se observa o structura inomogena fara noduli si ecogenitatea este redusa la nivel global.Analizele au fost facute la un cabinet din Geramnia,unde locuiesc momentan si concluzia a fost o minimizare globala a tiroidei,care poate duce la o tiroida autoimuna. Avand in vedere aspectul ecografic al tiroidei si dorinta mea de a ramane insarcinata considerati ca este necesara instituirea unui tratament?

Raspuns:

– singurul element care sugereaza diagnosticul de tiroidita autoimuna este ecografia; aceasta investigatie este in mare masura dependenta de experienta medicului care o face; in special evaluarea omogentitatii si a ecogenitatii (2 parametri esentiali) are o componenta subiectiva; de aceea, in mod optim, ecografia de tiroida trebuie facuta de un endocrinolog;

– investigatiile ar trebui completate cu masurarea anticorpilor anti-tiroglobulina; daca nivelul acestora este semnificativ crescut, se poate stabili diagnosticul de tiroidita;

– restul testelor de laborator  arata ca tiroida functioneaza normal, deci un tratament nu este necesar la acest moment; este totusi mai prudent ca pe perioada unei sarcini valorile TSH si FreeT4 sa fie monitorizate la fiecare 4-6 saptamani;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu