Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1104)

February 9, 2014

Albert Conty:

Buna ziua
Ma numesc Albert Conty, am 40 de ani fara antecedente cunoscute in familie legate de tiroida. Cu un vitiligo debutat la 17 ani, in urma cu 9 ani am fost diagnosticat cu hipertiroidie severa.
In urma tratamentului cu thyrozol si consult medical la medicul endocrinolog tiroida s-a mentinut intr-o forma care mi-a permis sa am o viata normala. Pe perioada acestor 9 ani in urma recomandariilor medicului endocrinolog am luat intre 5-10 mg thyrozol in functie de rezultatele analizelor.
Anual am facut inclusiv ecografie tiroidiana. Rezultatele ecografiei nu au relevat noduli sau alte complicatii dar au dat diagonsticul de tiroida autoimuna[previzibil avand in vedere vitiligo]
Deoarece pe parcursul anului 2013 si sfarsitul anului 2012 analizele TSH si FT4 au fost constant in valori normale, la sfarsitul anului 2013[noiembrie]am renuntat la cele 2,5 mg de thyrozol pe care il luam de un an de zile [jumatate pastila].toate acestea, fireste, la indrumarea medicului endocrinolog.
Din pacate dupa 3 luni de la renuntarea la thyrozol analizele recente indica o usoara recidiva :
TSH 0.06 Valori de referinta 0,40 – 4,00 µIU/mL.
FT4 (Tiroxina libera) 1.53 0,89 – 1,76 ng/dL

Intrebarea mea domnule doctor se refera la opinia dumneavoastra legata de continuarea tratamentului.
Opinia endocrinologului meu este ca atat timp cat nu exista noduli si complicatii severe si putem tine in limite acceptabile tiroida cu ajutorul thyrozolului este sa mergem pe aceasta cale. Tratamentul cu 0.5 thyrozol si un consult regulat nu este o problema pentru mine, doar ca exista opinii ca thyrozolul luat o perioada atat de indelungata nu este tocmai benefic.Stiu de varianta iodului si a operatiei cu tot ceea ce inseamna beneficii si efecte adverse. Practic va trebuii sa iau o pastila toata viata,sa merg la controale regulat, defapt exact asa cum faca caum cu thyrozol. In urma recidivei si a analizelor pe care vi le-am prezentat doamna doctor mi-a recomandat 10 mg thyrozol pe zi si un consult peste doua saptamani.
Va multumesc.

Raspuns:

– diferenta majora intre tratamentul cronic cu Thyrozol si cel cu Euthyrox este ca levotiroxina (Euthyrox) este o substanta identica cu hormonul uman, pe cand thiamazolul (Thyrozol) este un compus de sinteza, strain organismului uman; alta diferenta ar fi ca un tratament de substitutie este mai usor de monitorizat decat cel cu antitirodian de sinteza;

– daca volumul tiroidian nu este mai mare de 2-3 x normalul, se poate merge pe tratamentul cu iod radioactiv, care nu va expune riscurilor operatiei;

– de regula, dupa prima recidiva a hipertiroidiei se merge pe unul din cele 2 tratamente definitive (iodul radioactiv sau operatia); nu avem date certe privind efectele pe termen lung la tratamentului cu antitiroidiene de sinteza;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu