Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1109)

February 9, 2014

Popa Maria:

Buna ziua,
Ma numesc Popa Maria am 60 de ani si nu am rude de gradul I cu probleme de tiroida. Am efectuat zilele trecute un control la glanda tiroida (ecograf si analize de sange).
Alte probleme de sanatate sunt legate de valori crescute ale colesterolului – 308 mg/dl (109-202), dureri de cap, episoade de crize de fiere.
La examenul ecografic la tiroida am primit urmatorul raspuns> “LTD=1.6/1.9/4.11 cm LTS=1.24/1.22/4 cm ISTM=0.37 cm
Glanda tiroida de volum normal, structura inomogena, hipoecogena. La nivelul LTD, polar inferior si posterior se evidentiaza o formatiune hiperecogena vascularizata periferic ce maoara 0.67/0.48 cm. Prezinta de asemenea multiple zone transonice avasculare imprecis delimitate. La nivelul LTS se evidentiaza multiple zone transonice unele cu antefact coada de cometa cu dimensiuni ce variaza intre 0.2 si 0.6 cm. vascularizarea de fond a glandei tiroide este nomala.
Concluzie Suspiciune tiroidita Hashimoto. Micronodul LTD”
Rezultatele analizelor de sange:
TSH 4,130 uUI/ml (0.4-4)
anti-TPO 96,300 UI/ml(<35)
Ac Anti-Tiroglobulina 136,9 IU/ml (<4,11 IU/ml)
Mentionez ca am facut analize de TSH in urma cu aprox 3 luni si am avut valoarea de 3,7.
Cat este de grav tinand cont de valorile depasite la toti indicatorii? Si cel mai tare ma ingrijoreaza nodulul LTD datorita faptului ca este vascularizat. Ce imi recomandati?
Va multumesc frumos.

Raspuns:

– analizele sustin diagnosticul de tiroidita autoimuna (sau cronica/Hashimoto); valoarea doar putin crescuta a TSH arata o forma minima de hipotiroidie (deficit de hormoni tiroidieni);  tratamentul de substitutie cu levotiroxina se poate initia intr-o doza mica (de ex. 25 micrograme/zi), mai ales in contextul dislipidemiei;

– de regula, pe fondul unei tiroidite autoimune, un nodul hiperecogen este de fapt un pseudonodul (nodul fals) ce apare din cauza inflamatiei cronice; de asemenea, vascularizatia periferia este in general caracteristica nodulilor benigni; repetarea ecografiei la 4 luni este suficienta in cazul dvs;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu