Răspunsuri la întrebări (1113)

Ramona:

Buna ziua D-le Dr,ma numesc Ramona,am 26 ani,nu am rude cu probleme de tiroida. Pe data de 6 decembrie 2013,am fost supusa interventiei de Tiroidectomie totala.
Rezultat HISTOPATOLOGIC:
MACRO :1) LOB TIROIDIAN STG. de 3,8/2/2,8cm,pe sectiune de aspect parenchimatos,cu prezenta unei tumori albicioase la nivelul 1/3 inferioare de 0,4 cm,adiacent capsulei.
2) LOB TIROIDIAN DR. de 5,5/3,3/1,2cm si istm de 1/0,7cm.In 1/3 mijlocie este prezenta o tumora albicioasa,de aspect similar cu tumora descrisa la nivelul lobului stg,de 1cm,situata la 1mm de capsula,cu mici focare de calcificare.In rest parenchimul tiroidian este de aspect parenchimatos.
3)LOB PIRAMIDAL DE2,2/0,8 cm
4)LIMFADENECTOMIE JUGULARA DR.
MICRO :1)+2) LOB TIROIDIAN STG+DR :Tumorile albicioase descries macroscopic de la nivelul ambilor lobi tiroidieni prezinta aspectul microscopic al unui CARCINOM PAPILAR TIROIDIAN BINE DIFERENTIAT.
Absenta embolilor angio-limfatici.Absenta infiltrarii perineurale.
Parenchimul tiroidian restant este alcatuit din micro-,normo- si macrofoliculi cu prezenta pe alocuri a unui infiltrat limfocitar cu dispozitie difuza si cu realizare de foliculi limfoizi cu centrii germinativi.
Ambele tumori depasesc capsula,infiltrand minim tesutul conjunctivo-adipos peritiroidian.
Toate marginile chirurgicale de rezectie trec in tesut sanatos la o distanta minima submilimetrica fata de tumora
3)LOB PIRAMIDAL : Parenchim tiroidian fara semen histologice de malignitate
4)LIMFADENECTOMIE JUGULARA DR. : S-au izolat 7 limfoganglioni dintre care 4 prezinta METASTAZE.Diametrul maxim al metastazelor este de 1,3 cm
CONCLUZIE: CARCINOM PAPILAR TIROIDIAN bine diferentiat multifocal,present in ambii lobi tiroidieni pT3 N1b Mx Lo Vo
Am urmat terapia cu iod 131I, WBS postterapeutic -REST DE TESUT FIXANT LA NIVELUL LOJEI TORIDIENE(ce inseamna???),urmez tratam cu Euthyroz 125
As dori sa stiu exact stadiul bolii si ce sanse am sa ma vindec,nu prea am inteles cu metastazele astea,ce inseamna REST DE TESUT FIXANT LA NIVELUL LOJEI TIROIDIENE??mentionez ca sunt programata tocmai in august pt control oncologic,Astept raspunsul Dvs,Va mutltumesc.

Raspuns:

– restul fixant de la nivelul lojei tiroidiene este foarte frecvent intalnit la primul tratament cu iod radioactiv si NU are nicio semnificatie clinica; altfel zis, NU inseamna ca riscul de reaparitie sau persistenta a bolii este mai mare; in afara scintigrafiei whole-body, mai este relevanta masurarea tiroglobulinei dupa intreruperea tratamentului de substitutie; cu cat nivelul este mai mic, cu atat volumul de tesut tiroidian ramas dupa operatie e mai redus;

– sansele de vindecare sunt foarte bune, cu conditia sa fie facute la timp controalele si tratamentele necesare;

– tratamentul cu Euthyrox trebuie monitorizat si ajustat astfel incat, cel putin 2-3 ani, nivelul TSH sa fie in jur de 0.1 μUI/ml (adica subnormal);

– pe larg despre tratament si monitorizare, aici;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.