Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1114)

February 19, 2014

Ileana:

Stimate domnule doctor,
Am postat cam acum sase luni o intrebare la care ati fost foarte amabil sa imi raspundeti. Aveam pe atunci TSH 0.001 (0.27 – 4.20) (puls 130 in stare de repaos), iar acum am TSH 0.005 (0.27 – 4.20) puls in medie 80 b/min. Am avut un istoric de Basedow tratat in doi ani de zile de Tyrozol, iar de data aceasta nu m-am indurat sa mai iau medicamentul pentru ca alaptez, iar fetita e alergica la laptele de vaca in continuare. Doctorita mea era si ea plecata in strainate cand am inceput regimul si v-am cerut si dumneavoastra opinia. Am urmat o dieta ovo vegetariana, dar am remarcat ca ouale nu au ce cauta in aceasta dieta. Am blocat initial tiroida (dar nu foarte rapid din cauza fetitei) cu varza si suratele ei crucifere, cu ridiche neagra, alune crude (desi nu prea multe pentru si ele contin tirozina care cred ca se acumuleaza cumva). Am inlocuit carnea cu leguminoase (fasole (dar nu orice fel ci doar cea vulgara, marunta), naut, linte etc). Din observatiile mele, legate de pulsul care a scazut vertiginos de la 130 de batai pe minut pana la 71 b/min zilele trecute (si 75, 76, 78 in multe alte episoade incepand inca din prima luna in care am inceput acest regim) cand m-am hotarat sa dozez TSH-ul sa vad daca a crescut. Ma simteam rau (puls peste 100) doar cand consumam ceva din comert continand sare iodata prea multa sau nesupusa unui tratament termic sau alimente cu un aport destul de mare de tirozina (+ – iod) cum ar fi ouale de exemplu. Am eliminat de asemenea soia, cel putin produsele cu soia nefermetata. Am verificat in continuare fisele nutritionale si canitatea de tirozina continuta de portiile estimate de autor (nu sunt date valorile la 100 de grame http://www.tititudorancea.ro/z/nutribaza.htm). Am inlocuit, dar nu total painea (din cauza vitaminei B12 continuta in ea) cu mamaliga (porumbul moderand tiroida prin consum zilnic). Mi-am verificat analizele din anii cand luam Tyrozol si am observat ca mi-a luat doua luni de zile (si mult Tyrozol) sa ajung la aceeasi valoare de TSH (0.005) (plecand cam tot de la aceeasi valoare scazuta (0.0008) cand am fost diagnosticata. Din cele citite de mine, am ajuns la concluzia ca acest regim este un castig pentru oricine nu numai pentru cei cu Basedow, dar intrebarea mea este ce fel de analize trebuie sa fac ca sa aflu valoarea calciului si care calciu sa-l dozez. Eu am fost binecuvantata si cu PXE (Pseudoxantoma elasticum) si de aceea nu mi-am facut probleme in privinta asimilarii calciului, iar mai nou am constatat din literatura de specialitate la zi plus alte surse de informatii (https://www.youtube.com/watch?v=E-PQCCiw_Zs) ca in cazul lactatelor beneficiul e mai mic decat pierderea, asa ca aceasta revelatie ar fi trebuit sa o am inainte sa dezvolt Basedow sau macar inainte sa-mi expun fetita consumand lactate in timpul sarcinii si al alaptarii la riscul dezvoltarii diabetului de tip I din cauza anticorpilor care ataca (din cauza asemanarii) nu doar proteina din laptele de vaca ci si celulele pancreatice. Daca starea mea se mentine la nivel excelent ca si pana acum, voi doza TSH, FT3, FT4 si LATS pentru a avea un tablou complet. Fiind destul de scumpe analizele complete si fiind clinic sanatoasa nu m-am indurat sa dau banii la analize, desi regret ca ieri nu am dozat macar FT4 alaturi de TSH ca sa vad daca este in valori normale si sunt cam in aceeasi situatie ca atunci cand luam Tyrozol: cu tiroida blocata (privata de tirozina si iod), hormonii in valori normale si THS-ul in crestere. Rugandu-va sa fiti ingaduitor cu mine si exprimandu-mi recunostinta pentru tot ceea ce ati facut pentru sute si chiar mii de oameni pe care ii aveti in grija si ii alinati cu acest site, repet intrebarea: ce fel de calciu sa analizez pentru a afla daca sunt sau nu pe un drum bun sau macar bunicel, tinand cont si ca alaptez intens. Sideremia era ieri in valori normale.

Raspuns:

– boala Basedow-Graves este o tulburare autoimuna ale carei cauze nu sunt clar elucidate; odata declansata, tiroida produce cantitati excesive de homoni in urma stimularii cauzate de o specie de auto-anticorpi ce mimeaza actiunea TSH; substratul bolii fiind, deci, autoimun, este destul de clar ca un regim alimentar NU poate corecta problema; posibile cauze nutritionale in declansarea bolii au fost puse in discutie, dar odata stabilita, nu sunt dovezi ca o modificare de dieta ajuta in mod real;

– indiferent de starea dvs, aceasta afectiune trebuie monitorizata si cu analize de laborator; o forma de hipertiroidie periculoasa poate determina simptome minimale pana la aparitia unei complicatii serioase;

– masurarea calciului NU da informatii privind statusul functional tiroidian;

– tratamentul cu Thyrozol, in doze mici sau medii, si administrat seara dupa ultima alaptare, NU creste riscul de complicatii la copil;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu