Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1148)

May 1, 2014

gabriela:

buna seara, am 27 de ani ,am 1,64m, 78kg ( am pus 10 kg pe mine de cand am intrerupt in luna martie anul acesta eutyroxul) si sunt operata de carcinom tiroidean papilar in iunie 2011 si am facut tratament cu iod de 3 ori.Prima data cand am facut tratamentul cu iod in septembrie 2011am avut Tg-17,4(val la pacientii atirodieni <0.04ng/mL ).Am fost la ultimul control la cluj in martie anul acesta si am avut Tg-5.82 si TSH-39.37 (val 0.27-4.2) si mi sa mai administrat o doza de iod.Mi-am refacut analizele dupa 6 saptamani de la inceperea dozei de eutyrox (doza zilnica 125) la TSH-7.7021 ( val 0.35-4.94 ) si FT4-1,11 (val 0,7-1,48) .Am facut atacuri de panica si i-au tratament pentru ele de 8 luni si nu am mai facut atacuri de panica si de cand m-am operat am probleme cu, calciu …..ii tot timpul la limita si iau in fiecare zi cate 3 pastile de calciu de 600 mg cu D3.
Este posibil din cauza valorii ridicate de TSH sa ma simt rau ( obosesc foarte repede ,am stare de depresie ,ametesc ,am stari de sufocare )?
Este posibil sa fie TSH asa de ridicat daca eu inainte sa intrerupt doza de eutyrox am luat tot 125 eutyrox?
Tiroglobulina (TG) ii normal sa scada asa de greu ca din 2011 mi-a scazut de la 11.4 pana la 5,82 si cu ce ma afecteaza?
Imi poate recidiva cancerul?
Este posibil ca am TSH marit sa fie din cauza ca nu si-a facut efectul iodul?
Va multumesc frumos

Raspuns:

– este foarte putin probabil ca un TSH de 7.7 μUI/ml sa fie cauza pentru starile dvs; tratamentul cu Euthyrox 125 micrograme/zi ar trebui continuat si TSH-ul repetat peste 6-8 saptamani; este posibil ca pana atunci sa revina in valori optime;

– efectul ultimului tratament cu iod radioctiv se poate evalua la 6-12 luni de la administrarea acestuia; atunci, repetand tiroglobulina dupa o perioada de oprire a tratamentului cu Euthyrox, se va putea stabili mai clar riscul de recidiva;

– nivelul TSH este legat de doza de Euthyrox, NU de eficienta tratamentului cu iod radioactiv;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

1 Comentariu »

  1. denisa says:

    Buna ziua,

    Ma numesc Denisa si am 33 de ani,nu am in familie rude cu probleme de tiroida,si nici nu am avut vreodat vreo operatie.De un an si jumatate am luat in greutate 10k.Mi-am facut analize de rutina acu 2 ani in urma starii mele de oboseala continua,somnolente dureri de spate,si tsh-ul era usor marit.Medicul de familie imi zicea ca nu e cazul sa merg pe tratament;analizele de tiroida le-am repetat si la fel tsh 4,57(0,27-4,20).am facut o ecografie pt tiroida,totul era ok;mentionez ca tsh-ul numai in perioada rece(noiembrie-martie)imi era crescut si vara era in limite normale fara sa iau nici un tratament.
    In oct2013 am vazut un endocrinolog care mi-a dat sa fac mai multe analize;tsh 5,7 normal 0,27-4,2
    cortizol marit 28,47 normale 6,2-19,4
    T3 si T4 tot timpul normal
    in ian 2014 am inceput tratamentul cu levothyrox 25mg,acum iau o zi 25mg o zi 50mg,
    am repetet de curand analizele si tsh 2,00(0,27-4,20)
    si anti TPO <60 U/ml(inferior 60,0)
    anti tiroglobulina negativ(inferior 60,)
    am mai facut si anul trecut anti TPO si anti tiroglobulina si erau intre valorile normale;am schimbat laboratorul si aici nu mai inteleg nimic,valorile.

    Va rog sa-mi explicati analiza anti tiroglobulina de ce e negativa si daca e grav;
    Daca inainte tsh-ul era bun vara acum ar trebui sa scad levothyroxul pe perioada verii?
    Credeti ca e bine sa iau o zi 25 m si una 50mg de levothyrox?

    Mentionesz ca medicul endocrinolog nu prea mi-a explicat …toate la repezeala,si as dori sa stiu daca in prezent as putea ramane insarcinata si ce analize ar trebui verificate inainte?

    Va multumesc pt raspunsul dumneavoastra,
    Cu respect Denisa.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu